Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Samhällets fundament förgiftas”

Publicerad: 29 September 2009, 06:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

SVT:s styrelseordförande Lars Engqvist kräver att bananjätten Dole drar tillbaka sin stämning mot en svensk dokumentärfilmare.


Dagensmedia.se har tidigare berättat om hur Dole försöker styra mediebilden av företaget i den debatt som uppstått i kölvattnet av Fredrik Gerttens dokumentär ”Bananas!*”

Bland annat skickade Dole, via sin pr-byrå Gibraltar Associates, brev till den SVT-reporter som gjort ett inslag om filmen.

– Det innehöll grova anklagelser mot Fredrik Gertten och påstod att en rad fakta i filmen och vårt inslag var fel, sade Petra Hultman, redaktör på Sydnytt då till Dagensmedia.se.

Dole har även dragit Fredrik Gertten andra aktörer bakom filmen inför rätta i USA för att få filmen stoppad där.

Nu uppmanar SVT:s styrelseordförande Lars Engqvist i en debattartikel, tillsammans med Producentföreningens ordförande Björn Rosengren och Svenska Filminstitutets dito Håkan Tidlund, att Dole drar tillbaka sin stämning.

”Ska det vara möjligt att i ett demokratiskt samhälle förbjuda visning av en kritiskt granskande dokumentär? Ska ett granskat företag i förväg kunna hindra kritik och tysta debatten?”, skriver trion och fortsätter:

”Det öppna samhällets fundament förgiftas när journalister, författare, artister, konstnärer och filmmakare tvingas verka med hot om stämning och omfattande rättegångskostnader varje gång en ekonomiskt stark aktör granskas”.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.