Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Så vill de göra om public service

Publicerad: 11 september 2012, 10:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Tv-avgiften slopas och ersätts med en särskild skatt. Samtidigt ökar redovisningskraven för sponsring. Det är några av förslagen som Public service-kommittén presenterar i dag.

Ämnen i artikeln:

SVT

DT

Dante Thomsen


Det var den 16 juni förra året som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth presenterade direktiven för den public service-utredning som i dag ger sina förslag på hur de svenska public service-bolagen ska driva sina verksamheter i framtiden.

Bland de viktigaste nyheterna är att tv-licensen slopas. Istället vill utredningen införa en ny radio- och tv-avgift som kopplas till individ snarare än hushåll. En särskild skatt som innebär att det inte går att skolka från tv-licensen.

Den nya avgiften beräknas utifrån beskattningsbar förvärvsinkomst vilket exempelvis innebär att ensamhushåll och ensamstående med barn i regel får lägre avgift med hushåll med flera vuxna. Personer under 18 kommer inte att betala någon avgift.

När det gäller radion föreslår kommittén att ge ökade medel till Sveriges Radio och UR. Det med syftet att påbörja utbyggnaden av digitalradion.

Samtidigt uppmanas också SVT, SR och UR att förbättra sina redovisningar. Detta för att intresseorganisationer, företag och inte minst allmänheten ska kunna granska public service-bolagens verksamhet.

Utredningen föreslår också ett förbud mot produktplaceringar samtidigt som redovisningskraven för sponsring och andra kommersiella samarbeten ökar.

Det är nu upp till regeringen att ta ställning till de förslag som Public service-kommittén kommit fram till.

Public service-kommittén består av följande fem ledamöter: lagmannen Martin Holmgren, ordförande, advokat Helene Hillerström Miksche, direktör Leif Jakobsson, länsöverdirektör Katarina Kämpe och professor Lars Nord.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev