fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Så ska SVT rädda Vinterstudion

Publicerad: 11 april 2019, 09:02

”Det är inte bara fromma förhoppningar. Jag har en ärlig förhoppning om att samarbeta med Nent”, säger Jan Hellin till Dagens Media.

Foto: Sandro Halank, Wikimedia Commons

SVT har gjort allt som står i kanalens makt för att behålla skidmästerskapen, säger programdirektören Jan Helin till Dagens Media. ”Men nivåerna var helt enkelt bortom vår horisont”.

Ämnen i artikeln:

SVTVinterstudionNENT Group

Philip Wallin

philip.wallin@dagensmedia.se


Sportmarknaden har förändrats under lång tid. 

Redan 1989 köpte Kinnevik-ägda TV3 rättigheterna till ishockey-VM, OS i Sotji gick till MTG 2014. SVT har anpassat sig till den nya medievärlden – där internationella aktörer köper rättigheter över större territorier än nationer. 

I det här fallet säljer kinesiska agenten Infront vidare till Nent – som kan erbjuda hela Norden som marknad. Enligt en källa till Dagens Media har priset på skidmästerskapen ökat med flera hundra procent sedan senaste budgivningen. 

– Vi har sedan länge anpassat oss till förändringen i sportmarknaden och ingår numera samarbete med kommersiella aktörer på ett annat sätt. Just när det gäller Nent group har vi två partnerskap – herr-VM i ishockey 2019 och även junior-VM. 

Partnerskapet gör programdirektören förhoppningsfull, kanske kan SVT och Nent komma överens om skidmästerskapen också? 

– Det är mitt absoluta mål att vi ska fortsätta leverera Vinterstudion. De närmsta tre åren kommer Vinterstudion se ut som nu. Men efter det så ser jag att vi hittar ett samarbete med Nent, och fortsätter samarbeta efter det. 

– Längd och alpint från Schweiz och Österrike ingår inte i rättigheterna till exempel. Och skidskyttet ingår inte. De rättigheterna har SVT fram till 2023. Så det är inte bara fromma förhoppningar. Jag har en ärlig förhoppning om att samarbeta med Nent.

Har ni budat också?

– Vi har budat, det vill jag vara tydlig med. Vi har lagt ett bud. Det är inte ett blygsamt bud. Vi har gjort allt vi bedömer vi kan. Nivåerna var helt enkelt bortom vår horisont. 

Hur känns det rent känslomässigt en sådan här dag. SVT har på sätt och vis dragit fram skidsporten, gjort den folklig. 

 – Om du frågar mig känslomässigt är det så klart turbulent. Vi är uppriktiga med vår passion och kärlek till skidsporten och som du säger så har vi haft en viktig roll i att bygga den folkliga kärleken till sporten. Men en marknad är en marknad och på den måste också aktörer få agera. 

Jan Helin tycker att den djupa funderingen är vad skidförbunden vill med sporten över tid. 

– Det är de som är de faktiska ägarna till rättigheterna. Man kan tolka det som att det här är en utveckling som skidförbunden har velat ha, annars lägger man inte rättigheterna till en agent som Infront, om man på riktigt vill stärka den folkliga delen. Infront är ett bolag som ägs av ett kinesiskt fastighetskonglomerat – det är en riktig agent som kommer att trycka upp priset.

– Men det är en intressant fråga hur de faktiska rättighetshavarna ser långsiktigt på värdet av det SVT har byggt. Ännu så länge kan jag konstatera att SVT har skäl att vara stolta över vilken fantastisk produkt Vinterstudion är och det värde Vinterstudio-gänget har byggt. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev