måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Så rundar Kreml förbudet och fortsätter sprida propaganda på Youtube

Publicerad: 22 februari 2023, 12:22

Russia Todays chefredaktör Margarita Simonyan, tillsammans med den ryske despoten Vladimir Putin.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Kremls främsta propagandakanal, Russia Today, fortsätter sprida propaganda på Youtube trots att den proryska kanalen förbjudits på plattformen. Enligt en ny studie maskar de sin egen logga för att runda reglerna.

Ämnen i artikeln:

YoutubeUkrainaNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


I mars 2022 förbjöd Youtube den ryska propagandakanalen Russia Today från att publicera innehåll på sajten. Nu avslöjar organisationen Newsguard i en studie hur RT lyckas komma runt Youtubes förbud om att publicera kanalens propaganda om kriget i Ukraina.

LÄS OCKSÅ: SVT anmäls för inslag som ”andas rysk propaganda” 

Organisationen fann att 50 stycken propagandavideor publicerats 250 gånger på Youtube sedan förbudet. De publicerade klippen innehåller bevisade lögner som att Ukraina styrs av nazister och landet begår krigsbrott mot sin egen befolkning.

– De här narrativen i den ryska desinformationskampanjen är tänkta att underminera Ukrainas trovärdighet demonisera landet. De är en del av en större kampanj för att erodera stödet för landet internationellt, säger författaren till studien, Madeline Roache, till The Guardian.

LÄS OCKSÅ: SVT pudlar efter inslag om Ukraina: ”Borde gett tittarna mer kontext” 

I många fall har RT:s logga suddats ut i klippen som publicerats på Youtube medan de varit fullt synliga i originalen på RT:s hemsida. Det är något RT:s chefredaktör, Margarita Simonyan, tidigare varit öppen med och en del av deras taktik för att sprida desinformation.

En av alla som publicerat RT:s propagandaklipp, och dessutom tjänat reklampengar på det, är den proryska influencern, och brittiska medborgaren, Mike Jones, som har över 100 000 följare på sin Youtube-kanal.

I en kommentar förnekar inte Youtube till att klippen kan ha lagts ut men poängterar att de tagit bort 9 000 youtubekanaler mer än 85 000 videoklipp sedan Ryssland attackerade grannlandet.

LÄS OCKSÅ: Ryska psyops och informationskrig – så riskerar medierna att gå Putins ärenden 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev