Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Så mycket ökade nyhetstittandet efter terrorattacken

Publicerad: 19 Maj 2017, 09:16
Uppdaterad: 19 Maj 2017, 11:32

Bild 1/4  Tittartidsandel för nyheter i linjär-tv under helgen. Källa: MMS.

Nyheterna nådde en tittartidsandel på hela 32 procent efter lastbilsattentatet i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

terrordådMMS

Lastbilsattentatet på Drottninggatan i Stockholm ledde inte helt oväntat till en stor ökning av nyhetstittandet under helgen som följde. Nu har MMS tagit reda på hur mycket.

MMS har undersökt hur tittandet, och i synnerhet nyhetstittandet, i både linjär-tv och online-tv såg ut under helgen efter terrorattacken i Stockholm den 7 april.

Undersökningen visar att nyhetstittandet i linjär-tv nådde en tittartidsandel på hela 32 procent under helgen. Det kan jämföras med helgen dessförinnan då andelen var 5 procent och helgen efter dådet då tittartidsandelen låg på 2,6 procent.

Över helgen var tittandet på SVT1 och TV4 ungefär lika stort, med en räckvidd på 5 045 000 tittare respektive 4 939 000 tittare.

Tittar man på nyhetstittandet online är skillnaderna mellan de olika helgerna ännu större. Tittandet mångdubblades för samtliga sajter, och allra mest hos Aftonbladet. Helgen efter terrorattacken kom Aftonbladets nyheter totalt upp i 6 730 000 strömstarter. Helgen dessförinnan låg motsvarande siffra på 599 000 strömstarter och helgen efter dådet kom man upp i 98 000 strömstarter på nyheterna.

Nyhetstittandet toppar på fredagen, både i linjär-tv och online.

Räckvidden i linjär-tv uppgår på fredagen till 5 131 000 tittare, där SVT1 är störst med 4 153 000 tittare. Online uppgår antalet strömstarter till 6 700 000 på fredagen. Aftonbladet är störst på nyheter online med 4 856 000 startade strömmar.

Efter de inledande timmarna då onlinetittandet var störst, tar traditionell tv över som den primära nyhetskällan:

”Sammantaget ser man tydligt att onlinetittandet dominerade det första dygnet. Särskilt de första 3-6 timmarna efter attacken. Sedan tar tv-tittandet över och dominerar nyhetstittandet under resten av helgen. Mycket tyder på att online under senare delen av helgen mest fungerar som ett komplement till tv som är den primära nyhetskällan om man vill se rörliga bilder”, skriver MMS i rapporten.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

terrordådMMS

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.