Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Så mycket mer än kvinnorna tjänar männen på BBC

Publicerad: 13 juli 2018, 08:36
Uppdaterad: 13 juli 2018, 08:36

Foto: Shutterstock

Männen fortsätter att tjäna mest på det brittiska public service-bolaget BBC. Den bäst betalda mannen tjänar 15 miljoner svenska kronor mer under ett år än bolagets högst avlönade kvinna.


Ämnen i artikeln:

BBC

BBC fick förra året skarp kritik efter att det framkommit av lönelistor att skillnaderna mellan män och kvinnor på det brittiska public service-bolaget var mycket stora. Storbritanniens premiärminister Theresa May var en av dem som öppet kritiserade bolaget.

Nu har BBC för andra gången släppt listor över de anställda som tjänar mer än 250 000 pund. Och trots att bolaget vidtagit åtgärder, bland annat genom att man tillsatt tre separata utredningar om företagets lönesättning, så är det återigen männen som dominerar. Det rapporterar SVT.

På årets lista är 40 procent kvinnor och 60 procent män. BBC-chefen Tony Hall är inte nöjd.

– Jag har tydligt markerat att det inte är tillräckligt bra, och att vi siktar mot en 50/50-fördelning, säger han till BBC.

Och männen är inte bara fler, de tjänar mer också. I toppen återfinns Gary Lineker. Hans årslön låg 2017–2018 på omkring 20 miljoner svenska kronor. Under samma period tjänade BBC:s bäst betalda kvinna Claudia Winkleman endast omkring 4,4 miljoner svenska kronor.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BBC

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.