Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Så möter kanalerna SVT i jul

Publicerad: 21 december 2012, 05:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:00

Årets julhelg – med många lediga dagar – är ett drömläge för tv-kanalerna. För dagensmedia.se berättar MTG TV, TV4 och SBS TV hur de ska möta SVT, som brukar dominera helgen.


Ämnen i artikeln:

SBS TVMTG TVTV4

Jul- och nyårshelgen är en av de allra största högtiderna när det kommer till tv-tittande. Av tradition är det SVT som brukar hålla tittarna i ett fast grepp. Men även de kommersiella kanalerna har chans att kapa åt sig viktiga tittare – som i slutändan kan levereras till annonsörerna i form av reklamkontakter.

Dagensmedia.se har pratat med samtliga av de tre stora kanalhusen om deras strategier för tablån i år.

Kanal 5 inleder julen dan före dopparedan med ett tvåtimmarsavsnitt av ”Vem kan slå Filip och Fredrik” – där den populära duon möter programledarkollegorna Pär Lernström och Robin Paulsson.

– Den holmgången blir vår uppesittarkväll, säger Dan Panas, presschef på SBS TV.

Mot SVT:s ”Kalle Anka och hans vänner…” lägger Kanal 5 komedin ”Desperately Seeking Santa”. Julafton fortsätter med en trio julavsnitt av serien ”Vänner”, filmatiseringen av Charles Dickens  klassiska ”En julsaga” samt en julspecial av ”Americas Funniest Homevideos”.

Annars är jul- och nyårshelgen tungt fokuserad på långfilm, både i Kanal 5 och Kanal 9.

– Film är ett starkt tema i år. Tanken är att film är spännande, något som man samlas kring i soffan och är lika färgglatt som julkulorna i granen, säger Dan Panas.

Ett spår är familjefilmer som ”Toy Story”, ”Shrek” och ”Harry Potter.” Lite senare på kvällarna lägger Kanal 5 storfilmer riktade mot en lite äldre målgrupp, som till exempel ”Pearl Harbor”, ”Pretty Woman” samt den svenska fri-tv-premiären av ”Draktränaren”. Flera Indiana Jones-filmer sänds också. På nyårsdagen kör Kanal 5 ett maraton med tio episoder av ”The Big Bang Theory”.

Även TV3:s jul- och nyårstablå domineras av filmer, totalt 16 stycken.

 – Vi har många filmer som är så breda som möjligt. Helgerna präglas ju av att man är tillsammans och att man tittar på tv tillsammans. Vi har sedan tidigare en ”Ett päron till farsa”- tradition som vi fortsätter med i år. Dessutom visar vi ”Ivanhoe” på nyårsdagen som brukar vara uppskattat, säger Fredrik Lundberg, programdirektör på MTG.

MTG har även plockat in junior-vm i ishockey, som TV3 och TV10 samsänder med SVT.

 – Småkronorna hade stor framgång förra året som vi hoppas ska upprepas även i år.  På annandagen sänder vi Tjeckien-Sverige och vi hoppas att det ska locka tittare, säger Fredrik Lundberg.

Dessutom sänder TV3 i mellandagarna den nya brittiska serien ”En värld utan slut” som baseras på böcker av Ken Follett och är en uppföljare på ”Svärdet och spiran”.

Hur tror du att tittarsiffrorna blir?

– Vi har en bra programmering och jag är mycket nöjd. Jag hoppas att våra tittare ska uppskatta det också.

TV4 inleder julhelgen med ”Bingolottos uppesittarkväll” på söndag. På julafton lägger kanalen en repris av ”Jul med Ernst” mot Kalle Anka i SVT, följt av 90-talskomedin ”Ensam hemma”.

Senare på julafton sänder TV4 ”O helga natt” – en julkonsert med bland andra Molly Sandén och Eric Gadd direkt från Örebro – därefter blir det komedin "Tomten är far till alla barnen".

TV4 följer också upp två av sina egenproduktioner med specialprogram under julhelgen. På juldagen blir det ”Så mycket bättre – återträffen” och på annandagen visar kanalen ”Bonde söker fru – återblickar”.

För första gången möter tittarna också julvärdar i TV4. På julafton ska Agneta Sjödin lotsa tittarna genom dagen och kvällen. Hon får sällskap av gäster som Ernst Kirchsteiger och Linda Lindorff, som delar med sig av sina bästa jultips.

På nyårsafton tar istället Jessica Almenäs över TV4-studion och håller igång ända fram till tolvslaget. Hon gästas av Pär Lernström, Gry Forsell, Bengt Frithiofsson och Marcus Aujulay.

– Jag är väldigt stolt över vår jultablå. Vi har verkligen jobbat för att hitta bra program som ska glädja våra tittare. I år har vi en del tittarmagneter som jag tror kommer locka många, säger Åsa Sjöberg, programdirektör på TV4.

SBS TV:s Dan Panas väntar sig inte något julmirakel i kampen mot SVT:

– Vi är ödmjuka inför traditionen och det ritualiserade jultittandet som finns på SVT. Men för de som sett sig mätta på ”Kan du vissla Johanna” och ”Kalle Anka” erbjuder vi bra alternativ, säger han.

Kommer ni lyckas bättre än förra året?

– I år ökar vi i vår huvudmålgrupp, vilket vi är ensamma om i kommersiella big five. Och vi vill så klart avsluta året lika fint som det hittills har gått. Men att sia om tittarsiffror i juletid vågar jag mig inte på.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Sofia Hvenström

Ämnen i artikeln:

SBS TVMTG TVTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.