Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Så minns TV4-kollegerna journalisten och tv-ikonen Janne Andersson: ”Lämnar stort tomrum efter sig”

Publicerad: 8 december 2020, 06:00

”Janne hade alltid ett öra riktat mot vanligt folk och visste vad som berörde. En osviklig förmåga att omvandla torr information till engagerande journalistik”, säger Malou von Sivers till Dagens Media. Ovan syns han i ett klipp från TV4.

Foto: Skärmdump från TV4 Nyheterna

UPPDATERAD. TV4-profilen och journalisten Janne Andersson gick nyligen bort. Han blev 77 år. Kollegerna på TV4 minns honom som en varm och engagerad chef. Janne var i mångt och mycket själen på TV4. Professionell, men med glimten i ögat”, säger Malou von Sivers till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

TV4TV4-gruppenMalou von SiversJenny StrömstedtSVTJournalisten

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Journalisten och TV4-profilen Janne Andersson gick bort, 77 år gammal, den 3 december efter en längre tids sjukdom, vilket flera medier rapporterat

Han var med och startade TV4 Nyheterna 1990. Därefter introducerade han morgon-tv i Sverige med lanseringen av Nyhetsmorgon 1992. Tidigare, på 1980-talet, startade han även nyhetsprogrammet ABC på SVT, och arbetade dessförinnan i flera år på Aftonbladet och Sveriges Radio. 

Malou von Sivers beskriver Janne Andersson som en varm och engagerad chef.

Foto: TV4

De flesta känner nog dock främst igen Janne Andersson som tittarombudsmannen på TV4. Mellan 2002–2010  svarade han på frågor om bland annat medieetik i Nyhetsmorgon. Han var även gästprofessor på institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörns högskola under några år på 2010-talet.

”Janne var en känslomänniska, krävande och bullrig, men också oerhört varm och personlig. En unik kombination med ett stort hjärta. Han såg oss alla, var bra på att ge feedback och fick mig och många andra att växa”

Till Dagens Media säger TV4-programledaren Malou von Sivers att det var med ”sorg och stor saknad” som hon tog emot beskedet om Janne Anderssons bortgång. Hon beskriver honom som en ”sällsynt varm och engagerad chef” som hon jobbade med i många år. 

– Janne var en känslomänniska, krävande och bullrig, men också oerhört varm och personlig. En unik kombination med ett stort hjärta. Han såg oss alla, var bra på att ge feedback och fick mig och många andra att växa, säger Malou von Sivers till Dagens Media och fortsätter:

– Janne hade dessutom alltid ett öra riktat mot vanligt folk och visste vad som berörde. En osviklig förmåga att omvandla torr information till engagerande journalistik. Det var också därför han på senare år blev så populär som tittarnas ombudsman eller ”Titto”. 

Startade Nyhetsmorgon tillsammans

Malou von Sivers berättar vidare att hon blev kontaktad av Janne Andersson 1989. Han frågade om hon ville vara med och starta en ny tv-kanal. Tillsammans med Bengt Magnusson och Sven Irving skapade de Nyhetsmorgon 1992.

– Janne var i mångt och mycket själen på TV4. Professionell, men med glimten i ögat. Han införde det speciella tilltalet på Nyheterna och i samhällsprogrammen, säger Malou von Sivers som tillägger att de också blev vänner.

”Janne hade en osviklig förmåga att omvandla torr information till engagerande journalistik. Det var också därför han på senare år blev så populär som tittarnas ombudsman”

Hennes tankar går nu till Janne Anderssons fru Karin Alfredsson – tidigare bland annat chefredaktör för tidningen Journalisten och som haft olika chefsroller på SVT – och sönerna Jon och Jakob Andersson

– Janne lämnar ett stort tomrum efter sig. Ett stort och varmt hjärta har slutat att slå, säger Malou von Sivers.

”Han var en bullrig man som hade nära till skrattet och med ett jättestort hjärta. Så framför allt är det en kamrat som har gått bort”

I ett nyhetsinslag på TV4:s hemsida beskrivs Janne Andersson som en tv-ikon.

– Han var en bullrig man som hade nära till skrattet och med ett jättestort hjärta. Så framför allt är det en kamrat som har gått bort, säger programledaren, nyhetsankaret och TV4-profilen Bengt Magnusson i nyhetsklippet. 

Janne Andersson gav Jenny Strömstedt praktik på TV4

TV4-programledaren Jenny Strömstedt skriver på sitt Instagram-konto att det var just Janne Andersson som en gång tog in henne på kanalen. 

”(...) Janne och hans kollega Sven tog in mig på rummet och ställde tre frågor: Vilken politisk tillhörighet har ordföranden i KU-utskottet, vad är ett hattrick och nämn minst tre medlemmar i Svenska Akademien. Darrande lyckades jag svara rätt på frågorna och fick den praktikplats som egentligen inte fanns” (...), skriver hon på sin Instagram. 

Hon tillägger att hon är ”evigt tacksam” för att Janne Andersson gav henne chansen på TV4. Hon lyfter också fram att han ”var en (...) storartad människoförebild” med sitt ”goda humör och generösa hjärta”.

Expressens tidigare chefredaktör och numera senior rådgivare på Bonnier News minns Janne Andersson ”som en extremt vänlig man”, säger han till Dagens Media. 

– Vi träffades när han var på TV4 och när han senare var gästprofessor på Södertörn (högskolan, reds. anm.) och sprang på varandra då och då. Nu går förstås tankarna till hans hustru Karin, som ju också så väldigt många i medie-Sverige känner, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Jag jag minns att jag efter en av gångerna som han bjudit mig till Södertörn och ställt rätt tuffa frågor tänkte att studenterna där hade en himla tur som fick en så erfaren gästprofessor.

Janne Andersson blev 77 år.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev