Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Så många såg SVT:s valvaka – fick hård kritik under sändningen

Publicerad: 15 September 2014, 07:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

UPPDATERAD. Så många såg SVT:s och TV4:s valvakor igår.


Ämnen i artikeln:

SVT

Gårdagens traditionsenliga valvaka i SVT leddes av Camilla Kvartoft och Claes Elfsberg och pågick mellan 18.15 och 01.30.

Totalt bänkade sig i snitt 1,8 miljoner tittare framför tv:n för att följa valvakan, enligt preliminära siffror från MMS. Som mest sågs sändningen av 2,7 miljoner tittare, enligt SVT, vilket är lika många som sist det var riksdagsval 2010.

– Det är fantastiskt tycker jag. Konkurrensen har aldrig varit hårdare och tittarna har aldrig haft så många alternativ och de valde ändå SVT. Enligt vår analys matchar vi 2010 men har ett något lägre tittande jämfört med 2006, men då var sändningen rejält mycket kortare vilket rimligen kondenserar tittandet något, säger Olov Carlsson, nyhetsdivisionschef på SVT.

Han är nöjd med sändningen.

– Jag kan konstatera att det är oss alla refererar till under valnatten, precis som det ska vara. Vi hade den tyngsta valundersökningen, tunga prognoser, analyser, fanns närvarande över hela landet och på alla partivakor och alla partiledarna på ett pärlband i studion.

Men gårdagens sändning fick också kritik i sociala medier för att man valde att avbryta sändningen av statsminister Fredrik Reinfeldts avskedstal för att istället visa när Jimmie Åkesson anlände till SVT:s studio.

Fredrik Strömberg, tidigare chef för digitala medier på Bonnier Tidskrifter, twittrade: " Alltså, vi kunde inte få lyssna färdigt på FAKKING statsministerns avgångstal, SVT? Är ni helt jävla galna?".

Robin Calmegård, onlineredaktör på MTG Radio och programledare, var också upprörd:

" JA SVT! Bryt statsministerns avskedstal för att säga "Jimmie Åkesson sitter snart i studion"! BRA IDÉ!".

Olov Carlsson är självkritisk, men säger att hela talet gick att se på svt.se.

– Precis när Reinfeldt talade hände mycket samtidigt och vi valde att lämna Moderaterna. I efterhand kan vi konstatera att vi kunde legat kvar något längre hos Moderaterna och Reinfeldt. Men när du har nio parallella valvakor live och gäster på väg in i studion kan det bli fel ibland, säger han och fortsätter:

– Med tanke på att vi sände direkt från 07.55 till 01.15 måste jag ändå konstatera att vi gjort ett fantastiskt jobb i princip rakt igenom. Jag tycker inte att de är de 30 sekunderna som vi klippte Reinfeldt för tidigt som ska bli eftermälet.

Även TV4 sände valvaka i går, ledd av Bengt Magnusson och Jenny Strömstedt. Den första delen av valvakan, med start 17.00, sågs av 230 000 tittare med en rating på 2,2 procent i TV4:s huvudmålgrupp 12-59 år. Tittartidsandelen var 15,5 procent.

Nyheterna klockan 19.00 sågs av fler: 465 000 tittare med en rating på 4 procent och en andel på 16,4 procent.

När valvakan återupptogs klockan 19.30 tittade 385 000 svenskar. Det innebär en rating på 4,2 procent och en tittartidsandel på 11,5 procent.

På lördagen, dagen innan valdagen, sände TV4 också för första gången duellen "Din nästa statsminister". Programmet sågs av totalt 925 000 tittare. Ratingen i huvudmålgruppen var 6,1 procent och andelen 24,6 procent.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.