Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Så många såg Kalle Ankas jul på SVT – högsta tittarsiffran sedan 1997

Publicerad: 28 december 2020, 10:46

Kalle Ankas jul på SVT hade mer än en miljon fler tittare i år jämfört med i fjol. Att många inte kunnat träffa släkt och vänner på samma sätt som vanligt till följd av pandemin tror SVT ligger bakom tillströmningen.

Foto: Disney

Över 4 miljoner tittade på Kalle Anka och hans vänner på julafton. Det är den högsta tittarsiffran sedan 1997.

Ämnen i artikeln:

SVTSVT PlayKalle Anka

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Totalt 4,48 miljoner tittade på ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” som traditionsenligt visades på julafton. Det visar tittarsiffror från SVT och är mer än en miljon fler jämfört med 2019 (3,3 miljoner). Det är även den högsta tittarsiffran sedan 1997, enligt ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tittartapp för Kalle Anka på julafton 

Drygt 2,69 miljoner såg även julvärden Lars Lerin traditionsenligt tända ljuset innan Kalle Ankas jul, alltså strax före tre på julaftonseftermiddagen. Och efter Kalle Anka-sändningen såg 2,92 miljoner på julvärdens program. 

Årets julvärd Lars Lerin, välkänd akvarellkonstnär och folkkär tv-profil, lockade storpublik på julafton.

Foto: SVT + Getty Images (montage Dagens Media)

SVT:s julkalender hade på julafton som mest tittare under kvällssändningen (18.45), enligt Hanna Dowling chef för företagskommunikation på SVT. Då tittade 1,14 miljoner på årets allra sista kalenderavsnitt. 

”Julkalendern har väldigt stort online-tittandet och en summering av hur den gått på Play blir klar de närmsta dagarna”, skriver Hanna Dowling i ett mejl till Dagens Media. 

”Kan du vissla Johanna”, med bland andra framlidna skådespelaren Per Oscarsson i rollerna, sågs av 1,63 miljoner, medan Tage Danielssons tecknade julklassiker ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” sågs av 1,56 miljoner, tillägger Hanna Dowling.

”I år har många inte kunnat fira julafton med nära och kära som de brukar. Då blir tv:n extra viktig som sällskap och hopp”

Totalt tittade nära 7 miljoner på någon SVT-sändning under julafton, enligt pressmeddelandet. Det är den högsta dagliga räckvidden för SVT, sett till broadcast-sändningar (”tablå-tv”) på åtta år. SVT definierar här ”daglig räckvidd” som antal unika individer som sett minst fem sammanhängande minuter av kanalens program från julafton.

– I år har många inte kunnat fira julafton med nära och kära som de brukar. Då blir tv:n extra viktig som sällskap och hopp. Tack Lars Lerin för all värme och klokskap och ett stort tack till alla tittare som har hört av sig, kommenterar SVT:s vd Hanna Stjärne.

Enligt SVT har det strömmar in ”en stor mängd mejl, telefonsamtal och kommentarer från tittare som vill tacka Lars Lerin för sällskapet under julafton”.

LÄS OCKSÅ: Storpublik för Kalle Anka på julafton

LÄS MER: Så många såg Bingolottos uppesittarkväll på TV4 

Tittarsiffror för Kalle Ankas jul

2020: 4.480.000 

2019: 3.340.000

2018: 3.775.000

2017: 3.859.000

2016: 3.734.000

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev