Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Så många följde valvakorna

Publicerad: 12 september 2018, 12:19
Uppdaterad: 12 september 2018, 13:16

Jenny Strömstedt och Anna Lindmarker guidade tittarna genom valkvällen hos TV4. Bild: Skärmdump från TV4 Play

Siffror från MMS visar att intresset var stort för både TV4:s och SVT:s valvaka under söndagskvällen.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4MMS

Det var många som bänkade sig framför valvakorna i TV4 och SVT kvällen den 9 september då valstugorna hade stängt.

TV4 var den enda kommersiella kanal som sände en valbevakning. Kvällsvakan satte igång vid klockan 19.30 på söndagskvällen och var i hamn vid klockan 01.00. Programledde gjorde Jenny Strömstedt och Anna Lindmarker.

I målguppen 3-99 år sågs TV4:s valvaka i snitt av 615 000 tittare, med en rating på 6,3 och en tittartidsandel på 18,7. I huvudmålgruppen 15-64 år tittade i snitt 438 000, med en rating på 6,9 och en tittartidsandel på 21,3. Det enligt en mätning av MMS framtagen för Dagens Medias räkning.

TV4 själva använder sig av räckviddsmåttet, det vill säga hur många som har sett minst tre minuter av en sändning, och skriver i ett pressmeddelande att deras samlade valbevakning mellan klockan 08.00 och 01.00 under söndagen nåddes av 3,4 miljoner tittare.

Andelen under samma tid i huvudmålgruppen ökade med hela 72 procent jämfört med valvakan 2014.

– Den starka titten beror säkert på att det har funnits en vilja hos väljarna att förstå vad som händer, och vad den röst du har kan få för betydelse. Vi har jobbat hårt för att försöka förklara samhället och valet på ett begripligt sätt för hela befolkningen, och vi ser att titten har varit jämnt fördelad över landets större regioner, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4, i ett pressmeddelande.

Valvakan i SVT 1 satte igång klockan 19.55 på söndagskvällen och slutade vid klockan 01.00 och leddes av leddes av Anna Hedenmo, Mats Knutson och Precilia Haddad.

Sändningen sågs enligt MMS-mätningen av i genomsnitt 1 869 000 tittare, med en rating på 19,1 procent och en tittartidsandel på 62,4 i målgruppen 3-99 år.

Även SVT väljer själva att använda sig av räckviddsmåttet och skriver i ett pressmeddelande att deras valvaka i SVT 1 under kvällen nåddes av 4,4 miljoner tittare.

– Jag är så stolt över vår professionalitet och vårt enorma genomslag. Det är ett kvitto på publikens uppskattning och ett resultat av ett väldigt hårt arbete på redaktionerna, säger Anne Lagercrantz, divisionschef på riksnyheterna, i ett pressmeddelande.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTTV4MMS

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.