Så många betalar tv-licensen

2016-02-18 13:27 Amanda Törner  

Efter förra årets rekord – så ser siffran ut idag.

2015 betalade cirka 3 523 000 miljoner hushåll tv-licensen, uppger Radiotjänst till Dagens Media. Det var en minskning med 0,6% från året innan, som var ett rekordår med en siffra på 3 544 000 .

– Det brukar röra sig över årsskiften med små marginaler, inom en procent. Förra året var siffran alltså stabil, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, till Dagens Media.

Radiotjänst bedömning är att nio av tio betalningspliktiga hushåll gör rätt för sig och betalar sin avgift, men Johan Gernandt menar att det är svårt att säga hur utvecklingen kommer se ut framåt.

– Det finns en teknikutveckling som leder till att tv-tittande och annan mediekonsumtion förflyttas från tv till internet, men vi ser inget stort trendbrott vad gäller sålda tv-apparater ännu. Det handlar alltid om hur många nya betalande som tillkommer och hur många som försvinner, men över tid ser vi en stabilitet i avgiftssystemet.

Under delar av år 2013 och 2014 var även datorer avgiftspliktiga, men under sommaren 2014 beslutade högsta förvaltningsdomstolen att man inte behöver betala tv-avgift om man bara har en dator.

– Med anledning av det är det närmast jämförbara året egentligen 2012, och där kan vi se att vi idag har fler betalande hushåll än vad vi hade då, fortsätter Johan Gernandt.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt