Rörligt
Så går tv-hösten för kanalhusen
Publicerad: 15 september 2017, 09:30
Uppdaterad: 15 september 2017, 10:09
Idoljuryn Alexander Kronlund, Nikki Amini, Kishti Tomita och Anders Bagge. Foto: Pär Bäckstrand/TV4
En bit in på höstsäsongen firar TV4 ökade tittarsiffror medan de övriga tv-bolagen tappar. Men medan TV4 vill tillskriva sitt innehåll framgången anser konkurrenterna att statistiken är missvisande.
Statistik från MMS visade i somras att såväl TV4 som Discovery ökade sitt tittande under årets första sju månader, samtidigt som MTG backade. Och för TV4 verkar den positiva trenden hålla i sig.
Under höstens första tre veckor ökade kanalen sin tittartidsandel, både i gruppen 15-64 år och i de unga målgrupperna. Totalt sett handlar det om en ökning från 21,7 procent förra året till 22,7 procent i år.
Även TV12 och TV4 Play går framåt. Under veckorna 34-36 ökade den spenderade tiden på play-tjänsten med 25 procent. Antalet registrerade användare sägs nu vara på väg att passera 3,4 miljoner.
– Vi har haft en fantastisk start på hösten. Vi har haft höga förhoppningar, men det här både infriar och överträffar dem för vår del, säger TV4-gruppens kanalchef Fredrik Arefalk till Dagens Media.
Fredrik Arefalk nämner årets omgång av Idol som en särskilt lyckad satsning.
– Idol gör en fantastiskt stark säsong. Programmet är bättre än på länge. Det är alltid högkvalitativt, men den här säsongen tar oss till en helt annan nivå, det märker vi på gensvaret från tittare, oavsett om man tittar linjärt eller digitalt.
Även Biggest Loser VIP ska ha bidragit till de höga tittarsiffrorna.
– Ja det kan man lugnt säga. Premiären slog all-time high på Sjuan. Att kunna göra det 2017 är vi naturligtvis extremt glada över.
Enligt Arefalk spenderar användare allt mer tid på kanalernas plattformar.
– Det är viktig del av vår strategi där vi vill ha innehåll som på något vis förtjänar att konsumeras både linjärt och digitalt. Det spelar inte så stor roll var man tittar på oss, men vi måste ha innehåll som människor söker sig till, säger han.
Varför ökar ni tror du?
– Det sitter i innehållet. Det är den övergripande förklaringen. När man har ett starkt och rikt innehåll och mängder utav bra tv som tittare kollar på både linjärt och digitalt skapas ett momentum där stora saker kan bli större. Det är en hävstångseffekt som vi hoppas ska följa med resten av hösten.
Discovery: "Exeptionellt läge"
Discoverys Networks presschef Dan Panas är emellertid av en annan åsikt. Han menar att siffrorna för vecka 34-36, åtminstone i Discoverys fall, måste ses i ljuset av att Kanal 5 och övriga Discovery-kanaler under större delen av den perioden befann sig i ett "exceptionellt läge", där de inte var tillgängliga för halva svenska folket. Det på grund av den två veckor långa konflikten med distributören Com Hem/Boxer.
– TV4 kan låtsas att det är deras program som ligger bakom, när det egentligen är effekten av en lägre konkurrens, säger han.
Enligt siffror från MMS var Discovery Networks det starkast växande tv-huset i Sverige under årets första åtta månader i det totala tittaruniversumet 3-99 år, jämfört med motsvarande period förra året, tillägger Dan Panas, som också är kritisk till att TV4 väljer att fokusera på kanalnivå.
– Discovery ökade också mest av alla svenska tv-hus i prime time i huvudmålgruppen 15-44 år under årets åtta första månader, jämfört med motsvarande period förra året, säger han.
Även Karolina Stallwood, innehållsdirektör på MTG Sverige, har invändningar mot statistiken som TV4 lyfter fram.
– Vi ska gå bättre linjärt och det jobbar vi så klart kontinuerligt på. Siffrorna är dock lite missvisande eftersom vi jämförs med förra året då vi precis hade avslutat OS i Rio och våra premiärer den här säsongen började senare än till exempel TV4:s och Discoverys. Vi hade inte en full tablå med nya program de första veckorna som jämförs här, säger hon.
Om kommentaren från Discovery säger TV4:s Fredrik Arefalk:
– Givetvis påverkas Kanal 5 och övriga Discovery-kanaler negativt under höststarten då de under halva den här mätperioden låg i konflikt med Com Hem, men trenden på helår är tydlig. TV4 växer kraftfullt i 15-44 år samtidigt som bland annat Kanal 5 tappar, och det har ingenting med Com Hem-konflikten att göra. Och tittar vi bara på vecka 34, det vill säga innan konflikten, och jämför med förra året så tappar Kanal 5 även där, samtidigt som TV4 ökar.