söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Rysslands invasion – så styr SVT och TV4 om sina sändningar

Publicerad: 24 februari 2022, 09:44

Foto: Janne Næss + Daniel Ohlsson/TV4

Både SVT och TV4 utökar sin linjära och digitala nyhetsrapportering med anledningen av Rysslands attack mot Ukraina. ”Nyheterna sänder hela tiden”, säger Viveka Hansson, på TV4.

Ämnen i artikeln:

SVT

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Med anledning av Rysslands militära invasion av Ukraina tidigt på torsdag morgon utökar SVT sina nyhetssändningar. 

SVT Nyheter sänder direkt i SVT1 under hela torsdagen fram till klockan 18.00, därefter tar ”Rapport” vid. 

En extrasändning hålls även i SVT2 mellan 20.00 och 21.00 ikväll, samtidigt förlängs även ”Aktuellt”. Dessutom kommer SVT Nyheter rapporterar dygnet runt via svt.se. 

”Lilla Aktuellt” kommer också till stor del handla om läget i Ukraina och i Duo-appen kan barn ställa sina frågor om krisen. 

Även TV4 har stuvat om sina sändningar med anledning av Rysslands invasion. Viveka Hansson, programdirektör på TV4, berättar att arbetet pågår med att bestämma hur kvällens linjära tablå ska se ut. 

– Vi har sänt sedan 05.20 i morse. Nyheterna sänder hela tiden och Nyhetsmorgon är förlängt, och annat har utgått. Vi sänder såväl linjärt som i TV4 Play. Just nu ser vi över kvällens linjära tablå, det kommer att bli förändringar i den också, men jag får återkomma kring hur, säger hon. 

TV4 har ju även en reporter och fotograf på plats – hur ser säkerhetsplanen ut för era utsända? Kommer de vara kvar eller ska de resa hem? 

– Vi jobbar med säkerhetsbolag, och har nära kontakt med andra utländska journalister och kollegor. Vi har sedan tidigare många upparbetade samarbeten. Jag vill inte gå in på planer för enskilda team, men vi kommer att fortsätta rapportera från Ukraina.

Senare under dagen återkommer Viveka Hansson och säger att ”Efter fem” samt 19- och 22-nyheterna givetvis kommer fokusera på kriget i Ukraina. 

Dessutom sänds ett extraprogram – ”Kriget i Ukraina” – mellan 20.00 och 21.00 linjärt och i TV4 Play.

– Tittare som vill får en liten paus med ”Farmen” (19.30-20.00 reds. anm.) och ”Elitstyrkan” (21.00-22.00) linjärt, den som vill fortsätta följa nyhetsrapporteringen kan göra det via TV4 Play, säger Viveka Hansson och fortsätter:

– Vi har också lyft TV4 Play-inlogget för alla nyhets- och samhällsprogram för att förenkla användningen för allmänheten. TV4 Play är ju alltid gratis, men utan inlogg går det snabbare för den som är utloggad.

TV4 kommer även ge tittare möjlighet att skänka pengar genom ett 90-nummer som är gemensamt för de största hjälporganisationerna som finns på plats i Ukraina.

Med anledning av invasionen frivisar telekombolaget Tele2 även nyhetskanalerna CNN, BBC World News och Al Jazeera under två veckors tid till samtliga svenska hushåll. Dessutom gör Tele2 alla samtal och sms till och från Ukraina avgiftsfria från och med idag till och med den 10 mars. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev