Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag24.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Robert Aschberg: "Han är Europas värsta näthatare"

Publicerad: 29 Mars 2014, 07:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:08

För några veckor sedan tog han över spakarna i "Efterlyst". Nu är han aktuell med TV3-satsningen "Trolljägarna" och som ordförande för Film och tv-producenternas tv-sektion i Ria – det nya namnet på tv-producenternas pris. Dagens Media har pratat med Robert Aschberg.


Ämnen i artikeln:

Robert Aschberg

Tv-producenternas pris, där upphovsmakarna och kreatörerna bakom svensk tv-produktion hyllas, har blivit Ria, efter legendaren, författaren och programledaren Ria Wägner.

Hon var känd för sitt passionerade intresse för mat och resor, medverkade i ett antal husmorsfilmer och blev under 1950-talets andra hälft en av Sveriges första tv-kändisar.

Robert Aschberg, 62, minns henne med värme, och tycker att namnet passar ypperligt för utmärkelsen.

– Ria är inte så krångligt som namn. Hon var en väldigt speciell och mycket duktig tv-personlighet, och en av de första stora tv-stjärnorna som vi hade här i Sverige. Reklamfilmsbranschens pris heter Roy, så då tyckte vi att vårt kunde heta Ria, säger Robert Aschberg till Dagens Media.

Till följd av tv-branschens förändringar och nya tittarbeteenden har man inför årets tävling infört tre nya priskategorier – Årets interaktiva program, Årets onlineprofil och Årets onlineprogram.

Robert Aschberg menar att det var på tiden att anamma det digitala.

– Det här diskuteras varje år, och det är väl i grevens tid att vi uppmärksammar sådant som distribueras via nätet, och sådant som produceras specifikt för nätet. Samtidigt så kommer även detta att vara föråldrat om några år. 

Vad är framtiden för tv-branschen då?

– Om jag visste vart vi var på väg inom branschen och tv-produktionen så skulle jag bli en rik man.

Men hur ser du på förändringarna och alla nya plattformar?

– För produktionsbranschen är det bra. Vi är glada för alla nya plattformar. Det är som det är och den här utvecklingen går med rasande fart, vare sig man vill eller inte. Man måste gilla läget helt enkelt.

Aftonbladet blir huvudsponsor för Ria, som även har bytt lokaler. Tidigare har galan huserat på Café Opera och Berns, men nu flyttar den till Söder och Debaser Medis. Galan går av stapeln i juni, men ännu är inget datum spikat.

– Att Aftonbladet sponsrar är vi väldigt glada för. Det är första gången vi har en så stor sponsor som är med och finansierar och arbetar fram upplägget.

För några veckor sedan tog Robert Aschberg, eller Robban – som han själv kallar sig – över rodret på Efterlyst-skutan efter Hasse Aro. Han är nöjd med programmen hittills, och förstår sin forna kollegas beslut att lämna MTG.

– Jag har gjort fem program nu, och det känns väldigt bra. Det var tråkigt att Hasse valde att sluta, han var ju Mr Efterlyst. Men jag förstår att han vill röra på sig. Sånt där är inte så krångligt, alla är stadda i utveckling förutom jag som har varit här i 30 år.

Robert Aschberg är även aktuell som programledare för TV3:s nya satsning "Trolljägarna". Programmet ska söka upp näthatare och ställa internettrollen mot väggen. Det här är inte första gången som Roberg Aschberg jagar kriminella i tv. I programmet Insider, som sändes fram till 2008, konfronterade han bland annat pedofiler och andra kriminella.

Nyligen vann Researchgruppen och Expressen en guldspade för sin avpixling av sajten Avpixlat. De visade att hatkommentarerna inte enbart skrivs av unga, frustrerade män på landsbyggden. Samma typ av variation bland gärningsmän har Robert Aschberg stött på i Trolljägarna.

– Ja, det har varit mer variationsrikt än jag trodde. Inspelningarna har varit spännande och lärorika. Vissa personer börjar gråta medan andra är jäkligt stöddiga. Vi har jagat allt från människor som sysslar med trakasserier på heltid till högerextremister och andra som tillbringar sina dagar med att skriva hatkommentarer.

Vilka människor kommer man att få träffa i programmet?

– Den stora massan offer i dessa sammanhang är människor på skolor och arbetsplatser där nätet utgör ett mycket effektivt mobbingverktyg. Vi har träffat folk som är nära att ta livet av sig på grund av att det finns personer som håller på med den här typen av trakasserier.

Vem är det största trollet då?

– Vi stötte på en kille i Eslöv som nog är den värsta näthataren i hela Europa, och som har ställt till det genom att hänga ut bland annat myndighetspersoners anhöriga med rena lögner. Han har som heltidsjobb att ge sig på anhöriga som är tredje person i sammanhanget. Såna idioter ska kylas ned.

"Trolljägarna" kommer att sändas i fem episoder. Enligt Robert Aschberg har man fokuserat på att gräva djupt istället för att försöka täcka in alla aspekter av problematiken.

– Ja, så är det med begränsade resurser.  Vi gör olika nedslag inom specifika områden, och vi hänger inte ut alla vi träffar på heller.

Programmet har rört upp känslor och fått kritik redan innan premiären har sänts. Att trollen ska jagas fram från sina gömmor och ut i ljuset råder det delade meningar om. Vissa menar att uthängningar likt dessa är orättvisa, men Robert Aschberg har svårt att förstå de skeptiska rösterna som höjs.

– Nej, det förstår jag inte. Och jag beundrar synska människor som vet vad som kommer att komma i ett program som inte börjat sändas ännu. De borde verkligen slå mynt om sina övernaturliga krafter, säger han och fortsätter:

– Det här är ett enkelt och självklart format. Vårt jobb är som inom vilken typ av journalistisk verksamhet som helst. Vi gräver och har en publicistisk eftertänksamhet när det kommer till att hänga ut folk.

Varför tror du att folk är kritiska?

– Näthat verkar ha gett någon konstig effekt kring vad folk tycker om anonymitet. Men ingen ska kunna sitta hemma och begå brott utan att bli straffad. Att sitta bakom en skärm och förtala, kränka och hota människor är precis samma sak som att göra det i det analoga livet.

"Trolljägarna" har premiär den första april. Efterlyst rullar på som vanligt, en gång i veckan, och däremellan kommer givetvis helgerna. Robert Aschberg verkar ha fullt med arbete och fritid även då, åtminstone denna helg.

– I helgen ska jag lägga i en båt och städa i verkstaden. Jag ska elda bastu och ägna mig en del åt jycken.

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:2Mq80AXFCNz9LNkxvkV0oD" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

Robert Aschberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.