Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Risk för ny strid efter PS-utredningen

Publicerad: 6 Juli 2011, 14:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Hur public service-utredningen ska se ut har varit vårens stora stridsfråga i mediepolitiken. Nu varnar flera debattörer för att utredningens förslag kan falla platt – eftersom regeringen struntat i att tillsätta en parlamentarisk utredning.


Den 16 juni presenterade regeringen direktiven för den kommande public service-utredningen. Då stod det även klart att det inte blir någon parlamentarisk utredning, med representanter från samtliga riksdagspartier, utan en kommitté ledd av Martin Holmgren som ska genomföra den.

Under onsdagen debatterades frågan på ett seminarium i Sveriges Radios regi i Almedalen. Flera paneldeltagare, från oppositionen och public service-företagen, menade att regeringen skjutit sig i foten när de ratade modellen med en parlamentarisk utredning.

De menar att svåra politiska frågor om framtiden för public service läggs över på opolitiska utredare.

Eftersom Sverige har en minoritetsregering är risken också uppenbar att utredningens förslag inte kan klubbas i riksdagen. Då väntar en ny strid.

– Detta handlar om en hel del svåra politiska frågor. Det är olyckligt att man inte söker en bred parlamentarisk utredningsgrupp, sade kulturutskottets Agneta Börjesson (MP).

– Det är den risk som regeringen tar. När utredningen kommer med sitt förslag vet vi inte om de har en majoritet som står bakom det, sade UR:s vd Erik Fichtelius.

Kulturutskottets ordförande Berit Högman (S) var inne på samma linje.

Martin Holmgren, som är ansvarig för utredningen, påpekade dock flera gånger att synpunkter från alla partier kommer att hämtas in via den parlamentariska referensgrupp som skapats.

– Vi har precis skickat ut en inbjudan, som alla här kanske inte har fått än, och hoppas kunna hålla ett första möte snart. Jag hoppas att vi ska kunna ha ett löpande utbyte under kommittéarbetet, sade han.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths linjetal i februari blev startskottet till den hätska debatt om public service som präglat våren.

Hon pekade ut riktningen mot ett smalare public service – där SVT, SR och UR skulle fungera mer som ett komplement till de kommersiella kanalerna. Breda underhållningsprogram skulle då få stryka på foten.

När direktiven till utredningen, som föregår sändningstillstånden för åren 2014-2019, sedan presenterades stod det dock klart att Moderaterna fått backa på den punkten.

Enligt Martin Holmgren, som satt sig in i direktiven i detalj, är public service-bolagens påverkan på marknaden dock fortfarande en central fråga i den kommande utredningen.

– Denna regering har haft en public service-utredning tidigare, och mycket av det vi ska titta på är sånt som alltid finns med i en public service-utredning. Men i direktiven till denna utredning är public services relation till de kommersiella aktörerna tydligare. Det blir en väldigt intressant fråga, sade Martin Holmgren.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.