Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Rekordmånga betalar tv-licensen

Publicerad: 13 januari 2015, 08:59
Uppdaterad: 18 februari 2016, 13:14

Dagens Media har siffrorna – så många betalar efter att datorer och surfplattor inte längre är avgiftspliktiga.


Ämnen i artikeln:

RadiotjänstSVT

I somras slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att den som inte äger en traditionell tv – men har mobiltelefon, surfplatta eller uppkopplad dator – slipper att betala tv-licens.

Det ledde till rapporter om att tiotusentals slutade betala. En debatt om hur public service ska finansieras i framtiden, då allt fler unga väljer bort traditionell tv, drog även igång.

Något oväntat rapporterar Radiotjänst  nu att 2014 blev ett rekordår, då fler än någonsin betalade tv-licens i Sverige, enligt SVT.

Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst, uppger för Dagens Media att 3 544 000 hushåll betalade tv-licens under 2014. Motsvarande siffra för 2013 var 3 545 000 hushåll. Men då ingick även tiotusentals hushåll som betalade för dator.

– Datorerna är borta nu, så när det gäller traditionella tv-apparater är det all-time-high, säger Carl-Gustav Johansson till Dagens Media.

Han ser, trots de stora förändringarna i mediekonsumtion som just nu sker, ingen anledning att se över hur systemet med tv-licensen fungerar.

– Det säljs fortfarande väldigt många tv-apparater, inte minst i fjol då det var både OS och fotbolls-VM. Att folk använder tv:n för att hämta innehåll från nätet spelar ju ingen roll, den är ändå avgiftspliktig. Under de närmaste åren finns det ingen anledning att ändra på modellen.

Men på längre sikt?

– På längre sikt kan man tänka sig att den behöver förändras, men det ligger långt fram i tiden som jag ser det. 

Under hösten 2012 lade en statlig utredning fram ett förslag om att skrota tv-licensen, och ersätta den med en form av skatt. Det förslaget blev dock aldrig verklighet. Möjligen kan frågan aktualiseras i den mediepolitiska utredning som kulturminister Alice Bah Kuhnke har aviserat.

Tv-licensen ligger på dryga 2000 kronor per år.

LÄS ÄVEN:

Så många betatalar tv-licens – år för år

2014: 3544 (exklusive datorer)

2013: 3545 (inklusive datorer)

2012: 3485

2011: 3469

2010: 3455

Siffrorna är i tusentals hushåll.

Källa: Radiotjänst.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

RadiotjänstSVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev