Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Rekord i nya licensbetalare

Publicerad: 7 April 2014, 12:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:42

100 000 nya tv-licensbetalare 2013, vilket handlar om en tiodubbling jämfört med tidigare år.


Ämnen i artikeln:

Radiotjänst

Radiotjänst fick förra året 100 000 nya tv-licensbetalare. Det är det högsta antal tillkomna avgiftsbetalare som någonsin uppnåtts under ett enskilt år, enligt Radiotjänsts årsredovisning.

Det årliga genomsnittet ligger på 10 000 nya licensbetalare.

– Huvudskälet till ökningen är att datorer, surfplattor och andra enheter med internetanslutning numera är avgiftsbelagda, detta sedan tv-kanalerna började med direktsändning över nätet, säger Radiotjänsts VD, Carl-Gustav Johansson, till Nyhetsbyrån Siren.

I juni förra året beslutade förvaltningsrätten i Luleå att datoranvändare ska betala tv-avgift. Domen var viktig då rätten därmed slog fast att att en tv-mottagare är teknikneutral.

" Eftersom många tv-bolag numera sänder hela sitt programutbud via internet väljer en stor del av allmänheten att ta del av utbudet på annat sätt än genom en traditionell tv-apparat. Även om en dator främst används till andra ändamål så är ett av dess användningsområden således numera enligt domstolen att ta emot tv-program. Även en dator måste därför enligt domstolen anses vara en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program", kommenterade förvaltningsrätten i ett pressmeddelande i samband med domen.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Radiotjänst

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.