onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

”Reglerna var inte rättvisande”

Publicerad: 17 augusti 2010, 08:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:42

SVT krossade reklam-tv i Kristallen 2009, något som fick ledningen i Stiftelsen Det svenska tevepriset att tänka om kring regelverket. "Vi kände att det inte rättvisande speglade branschens verklighet", säger ordförande Svante Stockselius.

Ämnen i artikeln:

KristallenSVTKanal 5TV3TV4

SA

Synnöve Almer


I fjolårets upplaga av Kristallen dominerade SVT fullständigt och tog hem 11 priser av 13 möjliga. Det väckte hård kritik från branschen, särskilt som de fyra stora tv-bolagen tillsammans driver och bekostar Kristallen.

– Det är klart att det inte bra för priset i sin helhet när SVT dominerar så mycket, sa MTG TV:s dåvarande programdirektör Andres Knave i en intervju med Dagensmedia.se.

Kanal 5:s programchef Lars Beckung var också en av kritikerna och tyckte inte att resultatet speglade tittandet.

Som svar på kritiken i fjol styrs årets Kristallen av ett nytt regelverk och SVT:s överlägsenhet är inte lika tydlig. 18 nomineringar gick till public service, medan reklamkanalerna tillsammans fick 30. Ifjol hade SVT 22 nomineringar och samtliga övriga kanaler lika många.

– Vi kände att det inte rättvisande speglade branschens verklighet, säger Svante Stockselius, ordförande i stiftelsen ”Det svenska tevepriset”.

Tidigare år röstade "alla" som jobbade med tv fram vinnare bland nomineringarna i form av en tv-akademi, men i år utser juryn både nomineringar och vinnare, det senare i en sluten omröstning. Juryn har i år femton medlemmar och består av ordföranden och två representanter från varje kanal.

– Tidigare skedde kanske omröstningen lite slentrianmässigt. Alla hade kanske inte sett programmen som de röstade på och röstade kanske snarare för sin kanal eller sitt produktionsbolag, säger Svante Stockselius.

Kristallens kategorier har också fått sig en översyn i år. Nya kategorier i år är ”Årets dokusåpa”, ”Årets realityprogram”, ”Årets granskning” och publikpriset "Årets sport/tv-profil".

– Kategorierna var lite luddiga och inte helt rättvisande för branschen. Som att dokusåporna klumpades ihop med realityprogram och att reality som ”Sjukhuset” bedömdes i samma kategori som så kallade "findokumentärer”, säger Svante Stockselius.

Vad är din förklaring till att SVT är mindre dominanta bland årets nomineringar?

– Det kan bero på de förändringar vi har gjort eller så hade SVT ett synnerligen gott år i fjol. Jag vet att det var hårt i flera kategorier och det var ett rättvist resultat baserat på de regler som gällde då.

Annan branschkritik i fjol gick ut på att produktionsbolagen marginaliserades och att det istället var de största kanalernas egna produktionsteam som uppmärksammades.

– Så är det inte i år. Vi ser många produktionsbolag bland nomineringarna och det är även många olika produktionsbolag, säger Svante Stockselius.

Hur det blir med vinstfördelningen mellan SVT och övriga kanaler vet ingen ännu. Årets Kristallen-vinnare är utsedda, men eftersom det gjordes i en sluten omröstning är de inte kända för juryn före galan, som sänds i TV4 den 3 september.

– Det är för att vi ska behålla spänningen. De ligger i ett bankfack och väntar som bara få har tillgång till, säger Svante Stockselius.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev