Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Regeringens förändrade radio- och tv-lag har landat hos Lagrådet

Publicerad: 17 april 2020, 13:42

Tv-bolagen ska få friare reklamregler att förhålla sig till. Det föreslår regeringen. Nu ska Lagrådet granska förslaget.

Foto: Janne Næss

Regeringen vill modernisera radio- och tv-lagen och föreslår bland annat att videodelningsplattformar inkluderas samt att reklamreglerna för tv liberaliseras. Nu ska Lagrådet se över förslaget.


Ämnen i artikeln:

Amanda Lind

När kultur- och demokratiminister Amanda Lind nyligen presenterade ett stödpaket till mediebranchen, med anledning av coronakrisen, berättade hon att tv-bolagen i höst får friare reklamregler. Nu har förslaget hamnat på Lagrådets bord.

Bland de lagändringar i radio- och tv-lagen (2010:696) som regeringen föreslår finns – utöver liberaliseringen av reklamreglerna – ett om att även svenska videodelningsplattformar ska omfattas. Bland annat införs reklamregler och bestämmelser för att unga inte ska råka ut för verklighetstrogna våldsskildringar.

Samtidigt föreslår regeringen förändringar för tv-sändningar och beställ-tv. Följden blir ökade möjligheter att ställa krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning samt justerade reklamregler.

LÄS OCKSÅ: Stödpaketet: 200 miljoner mer i presstöd

– Det är viktigt att våra lagar möter dagens förutsättningar och utmaningar på mediemarknaden och i vår digitaliserade vardag. Därför är det glädjande att vi nu får till en moderniserad radio- och tv-lag som kommer ha stor betydelse för hela den svenska tv-sektorn, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind, i ett pressmeddelande.

– Coronakrisen har lett till att mediebranschen fått dramatiska bortfall av annonsintäkter. Därför är det särskilt glädjande att i dessa tider kunna gå fram med justerade reklamregler för tv, något som kommer vara en lättnad i den här situationen. För regeringen är det viktigt att skapa bra förutsättningar för tillförlitlig nyhetsrapportering i hela landet, säger Amanda Lind.

Syftet med regeringens förslag, som nu ligger på Lagrådets bord, är att genomföra direktivet om audiovisuella medietjänster (AV-direktivet). Men det finns även förslag som inte är kopplade till AV-direktivet, exempelvis regler kring beställradio från public service.

Förändringarna föreslås slå igenom den 1 december 2020.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Amanda Lind

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev