torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Regeringen vill villkora digitalt innehåll hos public service: ”Viktigt att krav ska kunna ställas”

Publicerad: 26 januari 2023, 13:20

Kulturminister Parisa Liljestrand.

Foto: JANNE NAESS

Regeringen har lagt fram sin lagrådsremiss om villkor för public service. Regeringen vill nu göra det möjligt att ställa upp krav på innehåll i radio- och tv-program från public service.

Ämnen i artikeln:

SRURSVTSVT PlayParisa LiljestrandKulturdepartementetPublic serviceNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


För knappt två år sedan tillsatte dåvarande regering en utredning om det digitala innehållet hos public service. SVT, SR och UR har historiskt tillhandahållit i princip allt sitt innehåll digitalt via sina olika Playtjänster, men innehållsvillkoren i public service-uppdraget gäller bara för sändningarna i marknätet. Utredningen skulle därför undersöka om vilka av villkoren i gällande sändningstillstånd som är lämpliga även för verksamheten på internet under resterande delen av tillståndsperioden. Målet var att underlätta en övergång till en mer teknikneutral reglering med ett sammanhållet public-service-uppdrag.

LÄS OCKSÅ: Regeringen ska utreda digitalt innehåll hos public service

Nu har regeringen beslutat en lagrådsremiss med förslag om ändringar i radio- och tv-lagen. Den gör det möjligt att ställa upp krav på innehåll i radio- och tv-program från public service och de Playtjänster som SVT, SR och UR erbjuder.

 De villkor som föreslås kunna få ställas upp är:

✓ Opartiskhet.
✓ Saklighet.
✓ Genmälen.
✓ Rättelser.
✓ Reklam och andra annonser.
✓ Sponsring och produktplacering.

Förslagen möjliggör även granskning av att de villkor som ställs upp också följs, skriver Kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

– Public service finansieras med allmänna medel och har ett demokratiskt värde för hela samhället. Det är viktigt för allmänhetens förtroende för public service att krav ska kunna ställas även på sändningar och beställtjänster på internet, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev