Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Regeringen stoppade intervjuer – får hård kritik

Publicerad: 21 December 2011, 12:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:38

Allt var klart för SVT:s intervjuer med Sveriges ambassadörer i Nord- och Sydkorea, men i elfte timmen gick UD in och stoppade intervjuerna. Nu får departementet hård kritik för sitt agerande.


Ämnen i artikeln:

Carl Bildt

I samband med att Nordkoreas diktator Kim Jong Il avled fick SVT:s "Gomorron Sverige" en intervju med Sveriges ambassadör i landet Barbro Elm. Men bara timmar senare hörde representanter för Utrikesdepartementet av sig och meddelade att ambassadören inte kunde medverka.

Senare under dagen tackade även Sveriges ambassadör i Sydkorea, Lars Danielsson, ja till en intervju i "Aktuellt" – bara för att timmar senare meddela att han inte låter sig intervjuas.

Anledningen var att Utrikesdepartementet ville att Carl Bildt skulle vara den som uttalade sig om läget i Nordkorea.

UD:s agerande får nu hård kritik, både av SVT och av utomstående bedömare. Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell är en av dem.

– Jag måste veta vad som egentligen ligger bakom det här, men om en ledare i ett land dör är det en självklarhet att ambassadörerna får uttala sig om situationen i landet. Det är obegripligt att agera på det här sättet och jag blir orolig över att UD känner att de behöver ha kontroll över alla ambassadörer. Det är märkligt och oroande för mediernas arbete.

"Märkligt" är ett ord som även Jan Axelsson, programchef för nyheter och sport på SVT, återkommer till. När han fick reda på att UD stoppat intervjuerna med Barbro Elm och Lars Danielsson författade han och SVT:s vd Eva Hamilton ett brev till UD för att fråga varför intervjuerna stoppats. De kallar också UD:s agerande "ironiskt och olustigt".

– Det är uppseendeväckande att UD styr en sådan här fråga så pass hårt och ändrar på redan uppgjorda intervjuer. Det är förvånanande och märkligt, säger han till dagensmedia.se.

Han menar att det är viktigt att SVT gör en markering och begär en förklaring från UD.

– Nordkorea är ett hemligt samhälle och det är få personer som har så nära kunskap och personkännedom om landet. Att vi inte fick tillgång till de här personerna innebar i förlängningen att vi inte kunde förklara situationen i landet med den bredd och det djup som vi ville. Därför vill vi gärna höra bakgrunden till beslutet.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, inte vad jag kan minnas. Det är ju alltid diskussioner om vem som ska representera ett politiskt parti eller ett företag, men det här var ju bara en beskrivning av ett samhälle. Vi tycker att det här var en opåkallad åtgärd, säger han och tillägger:

– Det är också lite ironiskt med tanke på vilket hårt kontrollerat samhälle Nordkorea är.

Anders Jörle är presschef för UD:

– Det som står på SVT:s sajt är en halvsanning. Det stämmer att vi hindrade dem från att göra intervjuerna, men Carl Bildt var en möjlighet. Det var inte så att vi tryckte på för att han skulle medverka, säger han till dagensmedia.se.

Varför fattade ni det här beslutet?

– De har att göra med att våra ambassadörer är utposterade i världen för att sköta diplomatisk aktivitet. Vi är helt enkelt rädda att de får svårigheter i arbetet om de framträder för mycket i media.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Carl Bildt

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.