tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Regeringen slår ihop myndigheter och skapar Mediemyndigheten

Publicerad: 10 februari 2023, 08:34

Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv.

Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen har beslutat att slå ihop Myndigheten för press, radio och tv med Statens medieråd. Den nya Mediemyndigheten startar den 1 januari 2024 och får då ett 70-tal anställda och en ny generaldirektör.

Ämnen i artikeln:

Myndigheten för press, radio och tvGranskningsnämndenNyheter

LH

Leif Holmkvist


Staten fortsätter slå ihop sina myndigheter inom medieområdet:

Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, bildades 2010 då Radio och tv-verket och Granskningsnämnden slogs ihop. 2015 inlemmades Presstödsnämnden och nu är det dags att fortsätta växa.

Statens medieråd skapades 1990 som en kommitté med uppgift att ”skydda barn och unga från skadligt inflytande från medierna”, men fick också uppgiften att ålderssätta biograffilm och forska om ungas medieval. En kärnuppgift blev att få medieanvändare mer källkritiska genom att öka medie- och informationskunskapen. 2011 övergick kommittén till att bli myndigheten Staten Medieråd.

LÄS OCKSÅ: Ett steg närmare en samlad mediemyndighet 

Statens medieråd hade i fjol 26 anställda och en budget på 30 miljoner kronor. MPRT hade 42 anställda och en budget på 46 miljoner kronor.

Nu söker regeringen en ny generaldirektör till Mediemyndigheten, som tippas bli det nya namnet, när MPRT:s chef Charlotte Ingvar-Nilsson snart går i pension.

Sammanslagningen av de två myndigheterna är inte tänkt leda till några uppsägningar, säger pressinformatören Maria Ripenberg på Statens medieråd:

– Syftet är att skapa en mer robust myndighet. Inget ändras i våra uppdrag.

LÄS OCKSÅ: MPRT:s generaldirektör: Regelverken styr myndighetens arbete

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev