Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag04.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Rättighetskriget sänker Canal Plus

Publicerad: 2 September 2011, 08:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:00

De skenande priserna på sporträttigheter får Telenor att skriva ned sin ägarandel i Canal Plus med en halv miljard. Men majoritetsägaren TV4 håller inte med.


Ämnen i artikeln:

TelenorBonnierJan SchermanCanal PlusTV4

När Telenor i maj 2010 köpte 35 procent av Canal Plus ägarbolag C More Entertainment fick det norska storbolaget punga ut med 787 miljoner kronor. Inklusive ett tillägg för sporträttigheter landade prislappen på över en miljard.

Dagens Media har i ett flertal artiklar berättat om de skenande priserna på attraktiva sporträttigheter, som Champions League,  Premier League och OS, som pressar tv-bolagen.

Och denna utveckling får nu Telenor att skriva ned värdet på sin ägarandel i C More Entertainment med en halv miljard kronor.

– Det är sant att Telenor har skrivit ned aktierna i C More med 538 miljoner kronor. Anledningen är, såsom anges i kvartalsrapporten, en svagare utveckling i C More än vi hade räknat med vid köpet. Vid en värdering lägger vi också vikt vid hur marknadsutvecklingen kommer att vara framöver, och här drar den kraftiga ökningen av priser på viktiga nordiska sporträttigheter ner. Det senaste exemplet är försäljningen av rättigheter till Champions League, säger Atle Lessum, kommunikationsansvarig på Telenor Norden, till den norska tidningen Kampanje.

Bonnier och TV4 – som betalade 3 miljarder kronor för Canal Plus – gör en motsatt bedömning. TV4:s avgående vd Jan Scherman säger att bolaget ska göra någon liknande nedskrivning.

– Nej, och det finns inga planer på att göra det heller, säger han till Kampanje.

Han vill inte kommentera Telenors bedömning.

– Jag kan inte och bör inte ha synpunkter på Telenors värdering.

Canal Plus vd Johan Kleberg sade i går till Kampanje att Canal Plus kommer att göra förlust öven i år – delvis på grund av stora investeringskostander för rättigheter.

Läs Dagens Medias artikel om de skenade priserna på sporträttigheter i DM Plus.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.