Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Rasister tvingar SVT till hårdare debattregler

Publicerad: 30 Oktober 2012, 13:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:06

Rasistiska budskap, uppmaningar till våldsamma handlingar och kränkningar. Det är bakgrunden till att SVT nu skärper kommentarsmodereringen på sin debattsajt.


Ämnen i artikeln:

SVT

Under de senaste månaderna har tonen på SVT Debatt blivit allt hetsigare med kommentatorstrådar som snabbt spårar ur och användare som SVT behövt stänga av.

Därför tvingas SVT Debatt nu skärpa modereringen av sina kommentarer.

– Det handlar om kränkningar av andra användare, uppmaningar till våld och användare som sprider rasistiska budskap. Därför är vi helt enkelt tvingade att göra så här. Det är nödvändigt, säger redaktören Johan Wirfält till dagensmedia.se.

Han berättar också att kommentatorstrådarna ofta har en tendens att glida från ämnet och liknar det hela vid Goodwins lag. En teori som säger att alla diskussiontrådar på internet någon gång leder fram till liknelser om Hitler och nazismen.

– Förr eller senare tycks många kommentarstrådar spåra ut i en diskussion om invandring eller integrationspolitik vilket blir skevt när diskussionen handlar om något helt annat.

Dessutom finns det flera användare som aktivt gör sitt bästa för få diskussionerna i kommentatorsfälten att spåra ur.

– Det verkar som att det nästan har blivit någon slags sport att skriva kränkande kommentarer. Vi har användare som skriver samma kommentar sex gånger på två minuter för att försöka lura våra moderatorer.

Rent konkret innebär förändringarna en hårdare efterhandsmoderering samtidigt som det inte längre ska vara möjligt att kommentera debattartiklar efter några dagar.

– Det står i vårt sändningsuppdrag att vi ska stimulera debatt men det betyder också att vi har väldigt tydliga krav på oss, därför är det inte här några konstigheter. Vi har alltid haft högt i tak men det tonläge som har varit de senaste månaderna är inte acceptabelt, säger Johan Wirfält.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.