Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Rapport: Tittandet på videoreklam ökar i Europa

Publicerad: 17 juli 2018, 23:15
Uppdaterad: 17 juli 2018, 23:36

Tides hyllade Superbowl reklam, med skådespelaren David Harbour.

Streamingtjänster och livesport lyfter reklamen både i Europa och USA. Visningarna har ökat med 30-40 procent jämfört med förra året, samtidigt som antalet annonser per paus har minskat, enligt Freewheels rapport.


Videovisningarna i Europa ökade med tio procent under årets första tre månader, och reklamvisningarna med 37 procent, jämfört med 2017. Det visar Comcast-företaget Freewheels kvartalsrapport VMR (Video monetisation report). Motsvarande siffra för USA hamnade på 34 procent.

Enligt rapporten ökar videoreklamen till följd av ett växande intresset för livesportinnehåll och streamingtjänster. Några europeiska trender går enligt Freewheel att utröna:

  • Live-reklamvisningar i Europa, drivna av stora sportevenemang som vinter-OS, uppvisade en tillväxt på 67 procent jämfört med samma period förra året. I USA uppnåddes en tillväxt på 77 procent. Discovery och Eurosport som hade rättigheterna till vinter-OS, landade totalt på 4,5 miljarder videovisningar uppdelat på 1,7 miljarder timmars video och 386 miljoner tittare.

 

  • Trots konkurrens från andra plattformar är ”storskärmsupplevelsen” fortfarande viktig för tittare i både Europa och USA. Tillsammans fick OTT och STB VOD den högsta andelen reklamvisningar, med 39 procent. Reklamvisningar från mobila enheter har stigit med 19 procent jämfört med förra året, och även stationära datorer fortsätter att vara nyckelspelare med en tillväxttakt på 16 procent. Siffrorna pekar emellertid på en långsammare tillväxt än tidigare, och visningarna för premiumvideo på surfplattor har minskat med 2 procent sedan förra året.

 

  • Streamingtjänster har ökat med 51 miljoner prenumeranter i Europa – och mediebolag fortsätter att samarbeta för att kunna konkurrera med jättar som Amazon och Netflix. Samarbeten mellan RTVE, Mediaset och Atresmedia samt France Broadcasters, TF1 och M6 har redan etablerats, med ambitionen att skaka om OTT- och SVOD-marknaderna.

Freewheels VMR-rapport för första kvartalet visar även att:

  • 84 procent av videoreklamen i Europa är premiumreklam, men programmatiskt växer i regionen. Drygt 16 procent av alla visningar kommer från programmatiska transaktioner.

 

  • Antalet annonser per paus i längre on demand-innehåll har minskat. De europeiska tittarna ser 4,6 annonser jämfört med 4,8 under första kvartalet av 2017. Totalt blir det cirka 80 sekunder reklam, vilket innebär en minskning på 14 sekunder.

 

  • Syndikeringen fortsätter att öka i Europa eftersom utgivare strävar efter att höja sin räckvidd och intäktsgenerering, samtidigt som de primära försäljningsrättigheterna upprätthålls.

Om Freewheel

FreeWheel är ett adtech-företag som tillhandahåller lösningar för reklamhantering. Företagets tjänster är speciellt framtagna för det nya tv-ekosystemet och möjliggör hantering och och intäktsgenerering av premiumvideo på ett varumärkessäkert sätt. Freewheel jobbar för att främja reklamverksamheten för medie- och underhållningsföretag som AOL, DIRECTV, Fox, NBC Universal, Turner Broadcasting System och Viacom i USA samt för MTG, Sky, Canal+ och Channel 4 i Europa.

FreeWheels rapport fokuserar på hur innehållsägare och distributörer genererar intäkt från digitalt premiumvideoinnehåll.

 

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.