Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Rapport: "Public service hindrar inte konkurrerande aktörer"

Publicerad: 1 September 2015, 11:38
Uppdaterad: 11 December 2015, 10:24

Idag släpper Myndigheten för radio och tv sin rapport om public service påverkan på mediemarknaden.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för radio och TVSVTSRUR

Som Dagens Media kunde berätta i nummer 12, 2015, finns det ett stort missnöje gentemot public service bland landets mediebolag. Kritiken handlar bland annat om att public service programutbud blivit mer kommersiellt, att nyhetsverksamheten konkurrerar med tidningsbolagens nyhetssajter och att public service på grund av sin finansieringsmodell kan driva teknikutvecklingen och nya konsumentbeteenden.

Myndigheten för radio och tv slår i sin rapport fast att public service både har positiv och negativ påverkan på konkurrenssituationen på mediemarknaden.

Positiv i och med att public service erbjuder ett brett utbud, men negativ i och med att verksamheten konkurrerar med kommersiella aktörers verksamheter – men inte i tillräckligt stor utsträckning:

”Trots den negativa påverkan är det myndighetens sammantagna bedömning, mot bakgrund av det material som vi har tagit del av och analyserat, att public service-bolagen, utifrån sina givna uppdrag, inte kan anses agera på ett sätt som uppenbart hindrar konkurrerande aktörer från att etablera, driva och utveckla sina medieverksamheter”, skriver man i rapporten.

Och några belägg för att tidningsföretag har fått lägga ner på grund av konkurrensen har utredningen inte funnit. Däremot ska en särskild utredare tillsättas för att ”analysera behovet av nya mediepolitiska insatser på det området”.

Att public service utbud skulle ha blivit mer kommersialiserat hittar Myndigheten för radio och tv heller inga belägg för.

Myndigheten har dessutom tittat på systemet med förhandsprövning av nya tjänster från public service-bolagen och föreslår att ”intressenter ska ges en formaliserad möjlighet att begära en prövning av om en tjänst borde vara föremål för förhandsprövning”.

Där föreslår man att Granskningsnämnden ska få ett förtydligat uppdrag att pröva om en ny tjänst är anmälningspliktig.

LÄS OCKSÅ:

Läs mer om upproret mot SVT och public service i Dagens Media nummer 12, som kom ut 24 juni 2015. Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.