Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Räcker inte med god vilja"

Publicerad: 11 september 2012, 05:41
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:12

I dag skriver public service-kommittén på DN Debatt om sina förslag för SR:s, SVT:s och UR:s förnyade tillstånd. Cilla Benkö och Mats Svegfors kommenterar nu förslagen.

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköSveriges RadioMats SvegforsSVTEva HamiltonUR

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


I dag tillkännager public service-kommittén sina förslag för SR:s, SVT:s och UR:s förnyade tillstånd, men redan i morse presenterades ståndpunkterna i en debattartikel i DN.

Sveriges Radios nuvarande vd Mats Svegfors och tillträdande vd Cilla Benkö har valt att redan nu kommentera artikeln. De ifrågasätter om det verkligen är möjligt att finansiera SR, UR och SVT med en skatt som befinner sig vid sidan om statsbudgeten.

– Vi har ingen som helst anledning att tvivla på den uppriktiga viljan hos utredarna att skydda vårt oberoende. Men det räcker inte alltid med god vilja. Den allt dominerande principen i svensk finanspolitik är att pengar som tas in via skatten ska fördelas via statsbudgeten, säger de i ett pressmeddelande.

Vidare säger de att en budgetfinansiering skulle vara ett allvarligt bakslag mot public service oberoende.

I övrigt ställer de sig positivt till att kommittén menar att radio bör digitaliseras, men säger att detta måste ske försiktigt och med radio i FM och digitalt sida vid sida under en övergångsperiod. Vidare menar de att Sveriges Radio behöver mycket resurser för att en satsning på digitalradio ska bli lönsam.

– Och den avgörande frågan är om Sveriges Radio nu kommer att tilldelas tillräckligt mycket resurser för att digitalradions framtid ska bli lyckosam, säger de i pressmeddelandet.

De säger dock att kommitténs förslag visar på en god vilja och en förståelse för public service och Sveriges Radios viktiga roll.

Även SVT:s vd Eva Hamilton har kommenterat kommitténs debattartikel. Hon säger att hon är glad över att kommittén föreslår höjda ambitioner för public service, men att hon i övrigt inte gör något ställningstagande angående förslaget.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev