Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Public service-bossarna: ”Polens sak är vår”

Publicerad: 12 Januari 2016, 08:10
Uppdaterad: 12 Januari 2016, 08:11

”Polens sak är vår”, skriver vd:arna på de tre svenska public service-bolagen. De sätter även press på den svenska regeringen att agera.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiSVTHanna Stjärne

De nya polska medielagarna har kritiserats hårt av publicister världen över. I Sverige är 2016 året då den svenska tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. Bland annat mot den bakgrunden kräver Hanna Stjärne, vd för SVT, Cilla Beknö, vd för SR och Christel Tholse Willers, vd för UR, nu krafttag från den svenska regeringen kring den oroande utvecklingen i Polen.

I en debattartikel på DN Debatt kräver de tre public service-cheferna att den polska regeringen ska riva upp besluten omedelbart. Trion konstaterar att ”EU:s möjligheter att ingripa begränsade” men att de svenska politikerna måste dra sitt strå till stacken.

”Den svenska regeringen och riksdagen bör, inte minst inom ramen för EU, öka sitt fokus på detta område och göra mediernas frihet till en av sina viktigaste prioriteringar”, skriver public service-cheferna-

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tog upp de polska medielagarna i sin senaste söndagskrönika. Han pekade på de svenska politikernas flathet i frågan.

”Sverige är ett av Polens viktigaste grannländer runt Östersjön. Hittills har den svenska regeringen inte sagt ett ord om attackerna mot landets demokrati. Det är en obegriplig tystnad”, skrev Peter Wolodarski.

Polen styrs sedan valet 2015 av det nationalkonservativa paritet Lag och rättvisa.

De kritiserade medielagarna har kraftigt begränsat oberoendet för Polens public service-medier. Bland annat innebär de att regeringen tar makten över utnämningen av public service-mediernas chefer. Det handlar, enligt DN, om den statligt ägda televisionen, radion samt nyhetsbyrån Pap. Därmed kan regeringen skaffa sig kontroll över själva programverksamheten.

I en intervju med DN öppnade Polens nye kultur- och vice premiärminister Piotr Glinski nyligen för den dramatiska åtgärden att sparka alla anställda journalister på de statliga medierna.

– Polska statliga medier är enormt ineffektiva med tusentals anställda. Ett sätt vore att göra ett hugg och börja om från noll, sade Piotr Glinski till DN.

I Polen har demonstrationer mot de nya medielagarna hållits. EU-kommissionen ska ta upp utvecklingen och rättssäkerheten i Polen på ett möte i morgon.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.