Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

PSL om nedläggningen: "Det har inte varit någon räksmörgåstillvaro"

Publicerad: 8 december 2014, 15:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

Per Sinding-Larsen om SVT:s beslut att lägga ner PSL, favoritspelningen och framtida planer.


Idag kom beskedet att SVT:s musikblogg PSL läggs ner. Detta efter 7,5 år med över 10 000 poster, 500 liveinspelningar och 1000 filmade artistintervjuer.

Dagens Media tog ett snack med PSL-grundaren, musikjournalisten Per Sinding-Larsen.

Varför läggs PSL ner?

– Exakt varför vet jag inte. Men vi har funnits i sju år vilket är lång tid för att vara SVT och extremt lång tid för att vara ett musikprogram. Vår existens har diskuterats innan, det har inte varit någon räksmörgåstillvaro på det sättet. När jag jobbade med ZTV levde vi konstant med nedläggningshot. Riktigt så extremt ha det inte varit här, men vi har blivit ifrågasatta till och från.

Hur går tankarna nu när det är klart?

– Det känns vemodigt, det kan jag inte komma ifrån. När man gör media av den här typen följer det en jämnt. Året runt, dygnet runt, sommar som vinter. Man måste hela tiden ha koll på sidan. Samtidigt är jag otroligt tacksam. Jag har fått vara med och se en helt ny generation artister, både svenska och internationella, få växa fram.

Vad har PSL satt för avtryck?

– Sverige är en av de främsta popmusiknationerna i världen. För att det ska utvecklas krävs en spegel. Jag tror och hoppas att vi har haft den funktionen. Sen är det många artister som haft PSL som startpunkt, bland annat Linda Pira, Lykke Li och First Aid kit. Jag hoppas också att vi har bidragit till ett annat sätt att bevaka musiken, bort ifrån de stora och ibland lite stela studioproduktionerna.

Vad ska du göra?

–Jag har varit musikjournalist i 34 år och jag har lite tankar. Förra året var jag tjänstledig och gjorde en historisk serie för NRK. Det har väckt intresset att berätta vidare i den formen. Alternativt någon typ av frågesport i Sten Bromans-anfa. Varför inte i nordisk form?

Vad är det starkaste minnet från PSL-tiden?

– När vi spelade in Sinding-sessions med Frida Hyvönen. Mitt i inspelingen kom Benny Andersson in med en mandolin och började spela med. Varken vi eller Frida visste om detta. Det var ett sådant magiskt tillfälle som man aldrig skulle kunnat drömma om innan.

 

LÄS ÄVEN:

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev