Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Prosieben riskerar skattesmäll på 270 miljoner

Publicerad: 9 januari 2014, 10:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:52

Den tyska mediejätten Prosieben Sat1 riskerar skattesmäll i Sverige på över 270 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter idag.


Ämnen i artikeln:

Prosieben

Dagens Nyheter skriver idag att SBS-koncernen förra ägare, den europeiska mediejätten Prosieben, använt sig av ett avancerat upplägg för skatteplanering, som öppnat för stora ränteavdrag genom att köpa andelar i egna dotterbolag och sedan placera dessa i SBS Media Group Sweden Filial.

Ett bolag som fungerat som redskap för att kvitta bort vinster för åren 2009 till och med 2012.

– Det man vinner är att när dotterbolagen går med vinst så behöver man inte betala skatt i Sverige eftersom vinsten äts upp av ränteavdragen som man skapar genom att man anser sig ha lagt ägandet av dotterbolagen i filialen, säger Skatteverkets rikssamordnare för kontrollen av utländska företag, till DN.

Enligt myndigheten är ett sådant upplägg inte tillåtet.

I papperstidningen hävdar DN att tvisten rör "SBS som bland annat äger Kanal 5". Den formuleringen ändrades under morgonen på dn.se till "den tyska mediejätten som bland annat ägde Kanal 5".

I våras köptes Prosiebens svenska verksamhet av Discovery Communication. Där ingick allt utom just det omtvistade bolaget, SBS Media Group Sweden Filial.

– I och med att filialen inte är en del av bolaget kan vi inte vi kommentera ärendet. Det ägs alltså av Prosieben, och har inget med Discovery Communication att göra, säger Dan Panas, presschef på SBS Discovery Television.

SBS Media Group Sweden Filial företräds av Mannheimer Swartling Advokatbyrå, som säger till DN att deras klient vill pröva ärendet i förvaltningsrätten.

Simon Andrén

Ämnen i artikeln:

Prosieben

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev