Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Programdirektören lämnar SVT

Publicerad: 28 November 2014, 09:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:20

UPPDATERAD. Martin Österdahl slutar som programdirektör för allmän-tv och sport på SVT.


Efter bara ett år på sin nya tjänst slutar Martin Österdahl slutar som programdirektör på SVT.

– Jag har varit här i tio år nu och har fått göra fantastiska saker, det största man kan göra inom produktion i Sverige. Jag har brunnit och brinner fortfarande för public service. Men det är dags att gå vidare nu, säger Martin Österdahl till Dagens Media.

Vad han ska göra istället är han dock förtegen om. Med största sannolikhet blir han kvar inom tv-branschen.

– Jag inte redo att prata om framtiden just nu. Jag vill utforska nya vägar och utvecklas vidare på annat håll. Men jag har över 20 års erfarenhet. Det vore dumt att slänga bort det och börja jobba med flygplan eller nåt, säger Martin Österdahl.

Du har bara suttit ett år, varför blev den en så kort session?

– Ja, det är sant. Och jag hade tänkt att sitta ett tag till. Men sammantaget har jag jobbat i SVT:s programledning i över sex år. Och det här jobbet har varit en naturlig förlängning av det jag gjort innan. Så för mig har det snarare kännts som sex år.

SVT:s avgående vd Eva Hamilton säger i pressmeddelandet:

– Martin Österdahl har i hög grad bidragit till att SVT1 återtog positionen som Sveriges mest uppskattade tv-kanal. Han har under sina år i SVT:s programledning utvecklat utbudet och initierat succéer som Mästarnas Mästare, Allt för Sverige och Moraeus. Tack vare Martins vinnarskalle har SVT även framtidssäkrat SVT:s position inom sport genom förvärv av ett flertal viktiga sporträttigheter till bland annat Vinterstudion.

Martin Österdahl tog över som programdirektör på SVT efter Annie Wegelius den 1 september 2013. I en intervju i Dagens Media förklarade han då att han fått sitt "drömjobb".

– Det här är naturligtvis ett drömjobb för mig. Jag har jobbat i drygt fem år i programledningen under Annie där jag har haft ansvaret för underhållning och sport. Det har varit fantastiska år där vi förnyat och förbättrat SVT. SVT sätter tittarna främst och jobbar med kvalitet, dessutom är det är många duktiga människor som jobbar här, sade Martin Österdahl till Dagens Media.

En tillförordnad programdirektör kommer utses.

LÄS OCKSÅ:

 

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.