Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Profilskolans skandal-vd: "Ett livsverk som går till spillo"

Publicerad: 30 Oktober 2013, 12:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:58

Profilskolans tidigare vd Greger von Sivers är mycket ångerfull över sina uttalanden i den nu ökända intervjun med "Uppdrag Granskning". Det säger han till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningSVT

Ikväll sänds "Uppdrag Gransknings" program om svenska friskolor. Redan i morse rapporterade dock flera medier om Greger von Sivers, tidigare vd på Profilskolan, som i programmet uttalar sig rasistiskt.

Twitter och Facebook har under dagen svämmat över av upprörda och kritiska inlägg, riktat mot den före detta vd:n.

Under intervjun, där "Uppdrag Gransknings" reporter utgav sig för att vara en arbetssökande lärare vid namn ”Hamilton”, hörs den tidigare vd:n bland annat säga:

– Inte det här, inte den där jävla skiten som de håller på med, rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken då nej nej... Inte rap och death metal och allt vad det heter, den där äckliga destruktiva musiken, den vill jag ju inte ha i skolan, säger, säger Greger von Sivers i intervjun och fortsätter:

– Då får vi problem och då får vi de här med kepsarna bak och fram och som ska rappa. Nej då kan de hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där istället för här, tycker jag. Fast det här har du aldrig hört mig säga men det är vad jag tycker.

Under intervjun erkänner rektorn också att skolan väljer bort barn med exempelvis ADHD-diagnoser. Han jämför också dessa barn med ”cancersvulster”.

När Dagens Media når Greger von Sivers är han djupt ångerfull.

– Jag kommer ju att hängas ut som en riktig riksbuse, det inser jag. Det hela är en djup, djup katastrof säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Det var ytterst klumpigt. Jag ångrar mitt uttalande och om någon har tagit illa vid sig ber jag om ursäkt.

Till sitt försvar menar Greger von Sivers att han inte var med på premisserna.

– Det var väldigt viktigt för ”Hamilton” att det skulle vara lugnt på skolan, och då sa jag som jag sa, men jag kan inte lägga någon skuld på någon annan än mig själv. Jag blev grundlurad två gånger. De gick in med falsk identitet och under falska premisser säger han och tillägger:

– Inte ens polisen får göra sånt, men det är tydligen tillåtet för journalister.

Han är fortsatt tveksam till reportrarnas metoder.

– Jag tycker inte alls om att man kan nyttja falsk identitet. Jag blev chockad när jag insåg att allt var filmat.

När Greger von Sivers i början av oktober förstod att hans uttalandes fanns på film och att innehållet skulle framställa honom och skolan i tveksam dager tvekade han inte och sa upp sig från tjänsten som vd.

– Det är ett livsverk som går till spillo i och med det här. Men jag får stå mitt kast, även om det är missvisande – de som känner mig vet att jag inte är rasist.

Greger von Sivers har idag helt lämnat friskoleverksamheten, och tänker inte se kvällens "Uppdrag Granskning".

– Jag är på ett ställe utan tv, så nej, säger han.

Gustav Thunander

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.