fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Producenten bakom R Kelly-dokumentären: ”Känns som en andra våg av metoo”

Publicerad: 2 mars 2019, 07:00

Arbetet med dokumentären började med att etablera en kontakt med de utsatta tjejerna, berättar tv-producenten Joel Karsberg.

Foto: Press

HELGLÄSNING. Han är svensken som ligger bakom dokumentären ”Surviving R Kelly”. För Dagens Media berättar tv-producenten Joel Karsberg om arbetet kring den omdiskuterade dokumentären, och hur de resonerat kring risken för att bli stämda av världsstjärnan.

Ämnen i artikeln:

ZodiakBuzzfeed

John Söderberg

john.soderberg@dagensmedia.se


Under årets första vecka sändes dokumentären ”Surviving R Kelly” i den amerikanska tv-kanalen Lifetime. I dokumentären berättar unga tjejer om världsstjärnan R Kellys maktmissbruk och övergrepp. Dokumentären kom att få ett stort genomslag, och har bland annat lett till att R Kellys skivbolag sagt upp samarbetet med honom. En månad senare, i februari, blev R&B-artisten åtalad för tio fall av sexuella övergrepp.

Bakom serien står bland andra Joel Karsberg, en svensk tv-producent som de senaste fem åren varit aktiv i USA. I Sverige har han en bakgrund som kreativ chef för Zodiak i Norden. Tjänsten kom att leda till en roll som chef för Zodiak i USA. När bolaget sedan blev uppköpta av Banijay Group år 2016 valde Joel Karsberg att i stället starta eget. 

– Jag har nu drivit mitt bolag, Kreativ Inc, i två år och jag tycker att det känns mycket bra. Vi har flera olika produktioner på gång till både stora och små amerikanska tv-kanaler, säger Joel Karsberg till Dagens Media. 

Arbetet med dokumentären ”Surviving R Kelly” började sommaren 2017, efter att några artiklar publicerats på Buzzfeed. I artiklarna berättade tjejer om att de blivit utsatta för övergrepp av R Kelly. 

– Ryktena kring R Kelly har funnits länge, redan på 90-talet började dessa florera kring artisten. Det blåste ordentligt runt honom mellan 2002 och 2008 kring åtal för barnpornografibrott, men utan fällande dom. Sen dog hela debatten kring R Kelly ut. Detta är bara ett exempel på de grova anklagelser som har kretsat kring R Kelly och det har varit konstigt att han fortfarande kan vara en så inflytelserik artist, säger Joel Karsberg, och fortsätter:

– Sommaren 2017 kom det ut artiklar på Buzzfeed med nya röster som berättade om att de blivit utsatta för övergrepp av R Kelly. Då kände jag att nu när det finns sociala medier kommer detta explodera och samhället reagera på ett starkare sätt än tidigare. Men det blev bara en liten grej i media, efter det dog allt ut på nytt. Då kände vi att det var dags att ta ett större grepp om historien kring R Kelly, ge en plattform åt de här tjejerna och använda tv mediet till att berätta deras historia och nå ut till den breda publiken. 

Arbetet började med att etablera en kontakt med några av tjejerna som talat ut på Buzzfeed. Till slut kände Joel Karsberg och hans medproducent Jesse Daniels att de hade en väldigt stark historia att börja pitcha till olika kanaler. Men arbetet har tagit lång tid. 

– Arbetet med dokumentären började innan Harvey Weinstein och metoo-vågen. Folk kanske hade lättare att titta bort eller blunda för sånt här innan den bomben slog ner. Vår idé med dokumentären var att samla så många av de drabbade tjejerna som möjligt på ett ställe, för att få en starkare röst och ett större genomslag. Vi ville berätta om det mönster med R Kelly som upprepar sig år efter år, från 90-tal fram till i dag. Med alla de vittnesmål vi samlade gick det inte längre att blunda och titta bort. Tidigare hade de utsatta tjejerna pratat ut en och en och då var det enkelt att avfärda deras vittnesmål, säger han.

Hur har dokumentären mottagits, upplever du?

– Mottagandet i sig har varit över förväntan, jag tror ingen inom teamet hade kunnat förvänta sig det här genomslaget. Lifetime som sände dokumentärserien är en ganska liten kanal, men vi har totalt haft över 26 miljoner tittare, vilket är otroligt mycket. Tittarsiffrorna är såklart en sak som är väldigt rolig, men ändå viktigare är den efterföljande debatt som dokumentären skapat. Det känns nästan som en andra våg av metoo-rörelsen. Alla stora tidningar har skrivit om detta, alla morgonsoffor i tv, CNN, Fox News och många många fler har debatterat och belyst de frågor som vi behandlar i serien, säger Joel Karsberg, och fortsätter:

– När historien kring Harvey Weinstein kom ut var det främst kända kvinnor som gick ut och berättade sin historia om de övergrepp de blivit utsatta för. Tjejerna i vår dokumentär är i många fall väldigt unga, ofta oprivilegierade och har vanligtvis inte haft tillgång till en sån plattform som tv ger för att nå ut och berätta sin historia. Dessa, ofta afroamerikanska, tjejers speciella situation i det amerikanska samhället är något som dokumentärserien lyfter fram. För mig som svensk har det varit mycket lärorikt och spännande att arbeta med mina medproducenter Dream Hampton och Tamra Simmons som har en mycket större insikt i dessa ämnen. De har gett mig en unik inblick i andra delar och problem i det amerikanska samhället.

Hur ser du som producent på att dokumentären publicerats trots att R Kelly ännu inte är dömd?

– R Kelly fortsätter att neka till alla anklagelser. Vi har på olika sätt försökt få en intervju med honom, och få honom att kommentera de anklagelser som vi belyser i dokumentären. Men han har valt att varken kommentera eller medverka. R Kelly greps i förra veckan för nya anklagelser som liknar de vi tar upp i dokumentären, så nu kommer det bli en rättegång. Självklart är jag stolt över att vi kunde ge de här tjejerna en plattform att prata ut och berätta om sina historier. Att deras historier nu sannolikt bidragit till att ytterligare tjejer vågat komma fram, så att R Kelly nu blivit åtalad, känns självklart viktigt.

Hur har ni resonerat kring eventuella risker att bli stämd av R Kelly för förtal om det skulle bli så att det inte går att styrka brott och han blir friad? 

– Hela den legala biten har självklart varit en väldigt stor del av denna produktion. Vi har haft både våra egna advokater och utomstående experter inblandade. Kortfattat kan jag säga att vi har varit stenhårda med att alla uttalanden och anklagelser som görs kring R Kelly och hans beteende går att bekräfta från flera källor. Att det finns vittnen till det som skett eller att tjejerna berättat det de säger för folk innan. Vi har dubbelkollat allt detta flera gånger så att det inte ska finnas något som inte till hundra procent gått rätt till från vår sida. 

Vad har du för planer framöver?

– Arbetet med ”Surviving R Kelly” har tagit otroligt mycket tid. Men just nu arbetar vi aktivt med några andra dokumentärserier som vi hoppas kunna offentliggöra inom en snar framtid. Vi har en del på gång som belyser olika former av orättvisor i samhället. Jag känner överlag att det ligger i tiden att försöka ställa saker tillrätta som har varit väldigt skeva under århundraden. Kanalerna efterfrågar nu också i större utsträckning denna typ av innehåll och det är ju också väldigt roligt.  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev