fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Praktikantlarm på Let's dance: ”Fick skrubba toaletter och skura golv”

Publicerad: 11 januari 2023, 09:47

Praktikanter larmar om arbetsförhållanden på TV4 och Mastiffs ”Let's dance”. Vd Matilda Snöwall säger till Aftonbladet att de tar uppgifterna på stort allvar. Foto: TT Nyhetsbyrån/Pressbild, Andreas Lundberg/TV4

Under flera år har larmen från tv-husen och produktionsbolaget duggat tätt. I en granskning av Aftonbladet berättar praktikanter om arbetsmiljön på ”Let's dance”-produktionen: ”Jag skulle vara där från åtta på morgonen till två på natten.”

Ämnen i artikeln:

Lets danceTV4Mastiff

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Dagens Media har i flera omgångar granskat arbetsmiljön för anställda i tv-husen och på produktionsbolagen. 2021, i kölvattnet av ”Paradise hotel”-skandalen, startade tre frilansare i tv-branschen Instagramkontot ”Tv:s baksida”. Kontot har fungerat som en megafon för medarbetare i tv-branschen, där de kan vädra sina erfarenheter av missförhållanden.

LÄS MER: TV4 och Mastiff svarar på kritiken: ”Vi accepterar inte missförhållanden” 

– Vi kände starkt att vi behövde göra något för branschen som fick folk att förstå hur hårt klimatet faktiskt är, och vilken sjuk tystnadskultur som råder på många bolag. Vi kunde inte förstå hur chefer på bolag inte verkade agera på, eller se hur dåliga villkor vi frilansare har för allt slit vi gör i produktionerna.  Det ville vi förändra med hjälp av kontot, berättade de tre grundarna som ville vara anonyma och enbart låter sig intervjuas via Instagram-meddelanden när Dagens Media knotade dem för två år sedan.

LÄS OCKSÅ: Tv:s baksida: ”Den riktiga förändringen sker när tv-husen tar till sig kritiken” 

Nu rullar fler historier upp om missförhållanden på produktionsbolag. I en granskning av Aftonbladet berättar praktikanter om hur de tvingades skrubba toaletter, blev utfrysta, jobbade 17 timmar i rad – och inte fick tilltala programledarna i TV4:s succéprogram ”Let’s dance”.

– Det var så psykiskt påfrestande att få ihop alla arbetsuppgifter. Skrubba toaletter, skura golv, tömma soptunnor, koka kaffe och samtidigt hjälpa teamet som undvek mig. Och det var sån tidspress och prestationsångest inblandat och så skulle man ändå vara trevlig och kunna leva ett liv utanför praktiken, säger ”Maja” till Aftonbladet.

En annan praktikant, ”Johanna”, vittnar om att hon hade långa dagar – men ibland inget att göra:

– Jag hade inga arbetsuppgifter på plats, men jag skulle vara där från åtta på morgonen till två på natten. När det var slut fick alla praktikanter gå runt och städa hela lokalen medan mitt team satt bredvid och drack bubbel. Det var förnedrande.

Scen & Films ordförande, Simon Norrthon, berättar för Aftonbladet att situationen för praktikanter blir värre av att produktionsbolag tackar ja till uppdrag utan att bli adekvat kompenserade för det.

– Vi gör mer och mer tv, men också för mindre och mindre pengar, säger han.

LÄS OCKSÅ: Larmet inifrån tv-fabriken: Skrikande chefer, 12-timmarspass och livsfarliga produktioner 

Mastiffs vd, Matilda Snöwall, svarar Aftonbladet per mejl menar att kritiken är svår att svara på då den är anonym men att de tar ”kommentarerna på stort allvar”. Hon uppger samtidigt att ”ett arbete pågår med att titta på kollektivavtal”.

Aftonbladet har också sökt TV4, vars presschef vägrar ställa upp på en tv-intervju enligt tidningen. I ett mejl från tv-kanalens pressdesk skriver TV4 att ”det är viktigt med en bra arbetsmiljö i de produktioner vi beställer och hänvisar frågorna till respektive produktionsbolag”. I ett annat mejl svarar tv-kanalen:

”Vi hänvisar frågorna till respektive produktionsbolag. TV4 tycker att det är viktigt med en bra arbetsmiljö i de produktioner vi beställer.”

LÄS OCKSÅ: Fackförbunden om tv-arbetarnas vittnesmål: ”Man blir bestört, arg och engagerad”

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev