måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Polsk tv sprider falsk Sverigebild

Publicerad: 9 augusti 2018, 12:27
Uppdaterad: 9 augusti 2018, 12:36

Poland Dailys twitterinlägg

Tv-programmet Poland Daily hävdar i ett inslag att Sverige behövt hjälp från polska brandmän eftersom man lagt pengar på genusutbildning och invandring istället för på utrustning.


JN


För några dagar sedan, i samband med att de polska brandmän som hjälpt till med skogsbränderna i Sverige återvände hem, rapporterade det polska TV-programmet Poland Daily om anledningen till att den polska hjälpen behövts.

Sverige uppges sakna kapacitet att släcka sina skogsbränder eftersom man prioriterat att istället lägga pengar på invandring och obligatorisk genusutbildning för brandmän.

Inslaget har delats på Poland Dailys Twitter och har drygt 30 000 visningar. Inlägget har även retweetats över 800 gånger och fått 1 500 gillamarkeringar, skriver SVT.

Svt:s Faktakollen har granskar påståendet och pratat med Ida Texell, som är förbundsdirektör och räddningschef på Brandkåren Attunda. Det är inte första gången som hon hör påståendet, som även innan florat på nätet.

– Men det är inte korrekt. Och det ena utesluter inte det andra, att man har lagt pengar på att diskutera mänskliga rättigheter och jämställdhet har inte på något sätt bidragit till att minska vår beredskapsproduktion i landet, säger hon.

Hur stor kapacitet räddningstjänsten ska ha regleras och finansieras på kommunal och regional nivå, och har inget med MSB att göra. Inte heller finns det någon obligatorisk genusutbildning för brandmän, som det polska programmet hävdar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev