Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Piratpartiets Falkvinge har varit sämst"

Publicerad: 17 september 2010, 13:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:38

Fyra pr-konsulter om vilken partiledare som klarat sig bäst repsektive sämst i partiledardebatterna.


Mycket står på spel ikväll, då det är det dags för partiledarnas stora slutdebatt i SVT. Dagensmedia.se bad fyra pr-konsulter att utvärdera deras kommunikativa insatser i de debatter som varit hittills.

 

Gabriella Finnborg, Prat PR

Vilken partiledare har klarat sig bäst hittills?

– Både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt är duktiga kommunikatörer. De håller fast vid sina budskap och de är konsekventa och personliga.  Däremot har Mona en sävlig framtoning som gör att hon inte slår igenom så starkt. Fredrik å andra sidan har ett kroppsspråk som förstärker hans budskap. Det vinner han på i tv-debatterna.

Vilken partiledare har klarat sig sämst?

– Lars Ohlys agerande med att fria till sambon i TV och därmed sätta privata intressen i fokus, visar på ointresse att leda det svenska folket. Han vill hellre ta hand om familjen. Inget ont i det, men det är mitt i valspurten och hans agerande blir en otydlig kommunikation mot väljarna.

 

Göran Sachs, Comvision:

Vilken partiledare har klarat sig bäst?

– Låt mig säga så här. Ingen har klarat sig lysande. Men jag tycker att Hägglund och Reinfeldt har klarat sig hyfsat bra. Hägglund använder humor ibland, vilket jag tycker är jättebra. Näringsministern tycker jag är för mycket Kajsa Kavat (en barnfigur som är käck, och glad och go men det händer inte mycket efter det.)

Och sämst?

– Lars Ohly och Mona Sahlin har klarat sig sämst. Lars Ohly är kraftigt överexponerad i en rad frågor som inte har ett dugg med politik att göra. Mona Sahlin är en slipad talare, men hennes retorik, hennes sätt att använda språket och tonfall, tycker jag är pinsamt. Det är som om man är tillbaka i 50-talets socialdemokratiska grötförmynderi. Dessutom så tycker jag att hon i debatten mot Fredrik Reinfeldt varit arrogant och närmast oförskämd.

 

Caroline Jungsand, Prime PR:

Vilken partiledare har klarat sig bäst?

– Om man ser till opinionssiffrorna så gissar jag att det är Reinfeldt som har lyckats bäst. Men skulle man gå på devisen att all pr är bra pr så är Ohly och bröstpumpsutspelet den solklara vinnaren. Sen är det ju lite roligt att han har haft hur mycket air time som helst, och ändå inte lyckats fria i tv.

Och sämst?

– Sämst oavsett vad man går på är Falkvinge och Piratpartiet som stal showen i EU-valet och nu uppenbarligen har seglat helt vilse.

 

Joanna Mossberg, Grayling:

Vilken partiledare har klarat sig bäst?

– Maria Wetterstrand. Kvinnan på allas läppar, som alla från vänster till höger flirtar med. Hela hon är kommunikativ. Hon är rak, smart, ärlig och pratar så att folk förstår. Maria är så långt ifrån nidbilden av en undflyende politiker som man kan komma. Hos Alliansen har Hägglund klarat sig bäst - med humor, glimten i ögat och med ansvar för de mjuka frågorna som går hem hos folket.

Och sämst?

– Maud Olofsson. Skrikig, gapig och klarar inte av de kritiska frågorna kring kärnkraft, regera tillsammans med SD och hur många jobb skattesänkningarna verkligen har genererat. Hon trasslar ständigt in sig i siffror som inte går ihop. Hon går varken hem hos gamla kärnkraftshatande centern eller Stureplanscentern.

Martin Schori

Dante Thomsen

Ardalan Samimi

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev