torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Per Agerman till hård attack mot Uppdrag granskning

Publicerad: 28 april 2023, 09:09

Grävjournalisten Per Agerman riktar svidande kritik mot Uppdrag gransknings (UG) arbetssätt, i en lång text hos nättidskriften Kvartal.

Foto: SVT

Den prisbelönte journalisten Per Agerman hoppade av UG:s Ericsson-granskning på grund av vad han ansåg var bristfälliga bevis – som han också larmat om. UG:s Axel Björklund vänder sig starkt emot anklagelserna.

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


Den uppburne journalisten Per Agerman riktar svidande kritik mot Uppdrag gransknings (UG) arbetssätt, i en lång text på nättidskriften Kvartal. Kritiken gäller arbetsrutiner kopplade till UG:s omskrivna Ericsson-granskning.

Frilansjournalisten Per Agerman vann stora journalistpriset för fyra år sedan ihop med tre UG-medarbetare för granskningen av Swedbank och penningtvätten. När det var dags att granska telekomjätten Ericssons förehavanden i Irak fram till 2019 anlitades han av UG igen.

Han beskriver att han redan inledningsvis tvekar kring att redaktionen gjort rätt bedömning av innehållet i den interna Ericsson-rapport som UG fått tillgång till, och att ”klumpen i magen blir större ju mer han spelar med”.

Till slut larmar han redaktionsledningen om att publiceringen inte har täckning i researchen. Han vänder sig också mot att grävjournalisten Fredrik Laurin använder en advokat som han – enligt Per Agerman – ska umgås privat med, som expert i programmet. Vidare ifrågasätter Per Agerman varför internationella medier dragit mer återhållsamma slutsatser kring Ericsson och IS-kopplingar, jämfört med Uppdrag granskning.

”Det är uppenbart att mina larm till redaktionsledningen och ansvarig utgivare sopats under mattan”, skriver han i Kvartal.

Både Fredrik Laurin och Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning, avfärdar kritiken.

Till Expressen säger Axel Björklund att både han och redaktionen har lyssnat på Per Agermans kritik, men att de inte delat hans uppfattning.

– Att vi skulle ha sopat något under mattan vänder jag mig starkt emot. Jag förstår inte. Jag har tagit det på stort allvar, men jag delar inte hans slutsatser över huvudtaget, säger han till tidningen.

I stället har diskussionerna med Per Agerman handlat om en personkonflikt och sedan svängt till att handla om det journalistiska, menar Axel Björklund.

Fredrik Laurin å sin sida säger till Expressen att han inte känner till att det har larmats om några brister i researchen. När Per Agerman hoppade av hänvisade han till arbetsmiljöproblem, och han var själv inblandad i besluten när programmet valde medverkande experter, menar Fredrik Laurin.

Per Agerman säger att hans långa inlägg om UG i Kvartal inte handlar om att han ska få beröm eller vinna ett slag.

– Jag tycker bara att fler borde få veta hur det faktiskt kan gå till på en av landets mest respekterade redaktioner.

LÄS ÄVEN: SVT om ryska aggressionen efter Skuggkriget: ”Deras syn på media är en annan”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev