torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Patrick Grimlund: "Ekonomiskt trubbel påverkar hela ens liv"

Publicerad: 28 maj 2016, 08:00

Lyxfällan firar tio år – redan på måndag börjar inspelningen av nästa säsong. "Folk är mer hemlighetsfulla kring sina pengar än sitt sexliv", säger Patrick Grimlund.

Ämnen i artikeln:

MTGLyxfällanTv

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


­Patrick Grimlund drar på en dubbelvagn, och ursäktar om han låter andfådd i luren.

– Vi har fått tre barn på 27 månader, så vi har gått över från man-mot-man till zonförsvar. Det är lite som att spela hockey med en man utvisad hela tiden.

Den 44-åriga ekonomen avslutade i veckan sitt sjätte år som programledare för tittarsuccén Lyxfällan. Redan på måndag börjar inspelningen av nästa säsong.

Hur många säsonger till håller formatet för?

­– Det finns inget bäst före datum. Programmet berör ett ständigt aktuellt ämne, oberoende av om man är intresserad av ekonomi eller inte.

– Tyvärr kommer det alltid att finnas människor som behöver vår hjälp, och trycket att konsumera ökar hela tiden. Tiden då man skalar ner verkar långt borta nu när fler och fler hamnar hos kronofogden.

Vad är din förklaring till att programmet blivit så framgångsrikt?

– Det beror på en kombination av saker. Det är fascinerande att få en inblick i andra människors ekonomi. Folk är mer hemlighetsfulla kring sina pengar än kring sitt sexliv.

Han fortsätter:

– Som tittare är det lite härligt att se folk som har det sämre än en själv. Folk går omkring och har dåligt samvete över sin ekonomi. Många tittar för att inspireras och lära sig, så det är både nytta och nöje.

Den 26 maj gav Expressens Jens Liljestrand en målande beskrivning av formatet Lyxfällan i en krönika. Han beskrev bland annat programmet som "ett legitimt frossande i underklassens tragedier".

Hur mycket lyx är det egentligen i lyxfällan?

­– Om man konsumerar sådant som man inte har råd med så är det lyx.

– Vi har haft med både segelbåtar och sportbilar, även om det är mycket skitkonsumtion. Många tjänar ganska bra, men de bränner mer.

– Det stämmer inte att vi bara har med vårdbiträden och lastbilschaufförer, men Expressenkrönikan har en poäng. Det är en ganska bra analys av konsumtionssamhället som vi lever i.

– De som söker till lyxfällan har ofta kommit till vägens ände. Att hamna i ekonomiskt trubbel påverkar hela ens liv, relationerna, hälsan, allt. Deltagarna är väldigt modiga som ställer upp.Vi har gjort uppföljningar på deltagare tre till fyra år senare. De allra flesta som har varit med har det gått bra för, det vi gör är inte bara en quickfix.

Vad är det värsta du sett under din tid som programledare?

­– Det som sätter sig är när barn far illa på grund av föräldrarnas beteende. När de inte får gå på fotboll och simning samtidigt som föräldrarna röker och köper läsk.

– Sen hade vi ett fall med en familj i mellansverige, med ett trevligt hus i ett villakvarter och volvo på uppfarten. Under den idylliska fasaden var det kaos, och de hade 135 betalningskrav hos kronofogden. Som tur var gick det bra för dem, och tre år senare var de nästan skuldfria.

Hur skulle ett avsnitt med Stampenkoncernens direktörer se ut?

– Jag skulle göra en väldigt tydlig budgettavla. Det är balansräkningen som är svag där, men det borde gå att få till det. Sedan skulle jag fortsätta att sälja ut delar av bolaget, och förhandla med bankerna. Precis som vi gör i Lyxfällan.

Hur länge kommer du att fortsätta som programledare?

– Jag säger som i sportvärlden: En match i taget.

På måndag börjar inspelningen av 20 nya avsnitt av Lyxfällan,men innan dess är det helg.

– På lördag ska vi på Kalas. Vi har fixat barnvakt, det var länge sedan både jag och min fru var med på samma fest, avslutar Patrick Grimlund.

Här är Patrick Grimlunds "lyxigaste" låtar:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev