lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Parlamentet och Kvinnotryck klandras av MEN

Publicerad: 10 maj 2022, 09:27

Både TV4:s ”Parlamentet” och Roks tidning Kvinnotryck klandras av Mediernas Etiknämnd. Kvinnotryck klandras hela fyra gånger för en och samma publicering.

Ämnen i artikeln:

NyheterTV4Mediernas Etiknämnd

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Roks tidning Kvinnotryck klandras fyra gånger för en och samma artikel efter att fyra olika debattörer som förekommer i en uppmärksammad publicering har anmält den. 

Klandringarna gäller en artikel om ”porrfilter” där tidningen klandras för att ha tillskrivet de fyra debattörerna ”högst kontroversiella åsikter om användning av 'porrfilter' för barn” som det inte funnits tillräckligt stöd för. 

Kvinnoförtryck klandras av Mediernas Etiknämnd för att ha brutit mot god publicistik sed. 

 

Parlamentet fälls för påhittat tidningsmontage

Även TV4:s humorprogram ”Parlamentet” klandras av Mediernas Etiknämnd. I det fallet gäller det ett humorinslag om hur älgar som hittar in i tätbebyggda områden blir föremål för människors selfie-fotografering. Ett agerande som, enligt Parlamentet, skulle ha lett till att vissa älgar stressas så till den grad att de tvingas avlivas.

I inslaget visade TV4 en bild på vad som såg ut att vara en riktig artikel publicerad i Expressen under rubriken ”Polisen: Sluta ta selfies med älgar”, vilken frontades av en mans ansikte och en älg. Men det som såg ut att vara en tidningsartikel var i själva verket ett montage, och den bild som Parlamentet använde var tagen i ett helt annat sammanhang för flera år sedan.

Mannen på bilden, som ansåg sig ha utsatts för en publicitetsskada, anmälde TV4 och Parlamentet.

Mediebombudsmannen konstaterar i sin bedömning att Parlamentet har pekat ut anmälaren i ett sammanhang som varit negativt för honom och att det orsakat honom en oförsvarlig publicitetsskada.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev