torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Organisation startar skuggutredning om public service

Publicerad: 7 mars 2023, 13:19

Foto: Janne Näss

Den nybildade föreningen Oberoende Public Service startar sin egen utredning om public service – och presenterar en rad tunga namn som utredare: ”Public service ska med sitt oberoende stå i allmänhetens tjänst, inte statens”, säger ordföranden Christina Jutterström.

Ämnen i artikeln:

Public serviceSVTSRURMedieutredningenNyheterRedaktionens val

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


För en tid sedan presenterade regeringen sitt direktiv på public service utredning, som ska drivas av en parlamentarisk kommitté med ledamöter från samtliga riksdagspartier och en extern ordförande. Göran Hägglund valdes till ordförande i kommittén som ska leda arbetet.

Direktiven både rosades och risades när de presenterades och kritikerna varnade för att public service oberoende inte kommer att stärkas enligt de riktlinjer som regeringen lade fram.

LÄS OCKSÅ: S: Förslaget ett resultat av SD:s inflytande 

Nu startar dessutom den nybildade föreningen Oberoende Public Service, OPS, en egen utredning.

– Public service ska med sitt oberoende stå i allmänhetens tjänst, inte statens, säger Christina Jutterström, ordförande i föreningen Oberoende Public Service och fortsätter:

– Public service ska informera, utbilda och underhålla. De tre elementen är nödvändiga för att public service ska nå hela befolkningen. Ett starkt och oberoende public service är också en motkraft till nutidens desinformation och lögner samt ett allt större utländskt inflytande över mediesverige.

LÄS OCKSÅ: TU vill ta plats i utredningen: ”Regeringen tycks ha förstått oss” 

I ett pressmeddelande skriver föreningen de ska använda resultatet av arbetet ”för att förse ledamöterna i regeringens kommitté med fördjupad analys och konkreta förslag” 

De ska också: 

✓ Förse remissinstanserna med en samlad analys av de centrala frågorna inför det kommande tillståndet.

✓ Lämna ett remissyttrande till Kulturdepartementet över förslagen från regeringens public serviceutredning.

✓ I en skrivelse till Riksdagens kulturutskott redovisa förslag till hur riksdagen kan stärka public service oberoende och bredda uppdraget. 

Public service behöver belysas utifrån ett offensivt och positivt framtidsperspektiv, med en radio och tv i allmänhetens tjänst som centralt för en levande demokrati, säger Christina Jutterström i pressmeddelandet. 

LÄS OCKSÅ: Branschens reaktion på public service-direktiven 

De ingår i den rådgivande kommittén:

Peter Danowsky, Lotta Fogde, Johan Fyrberg, Maria Groop Russel, Lars Ilshammar, Ove Joanson, Anders Lindström, Anders Ljunggren, Cecilia Malmström, Cecilia Magnusson, Christer Nylander, Leif Pagrotsky, Ester Polack, Ulrica Schenström, Jannike Tillå, Tjia Torpe, Anne-Margrete Wachtmeister, Bengt Westerberg, Åsa Wikforss. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev