måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Oppositionen anklagar Boris Johnson för att straffa BBC

Publicerad: 17 januari 2022, 11:16

Den brittiska premiärministern Boris Johnson anklagas för att straffa BBC för de senaste veckornas intensiva bevakning av honom.

Foto: Pippa Fowles / 10 Downing Street

På söndagen meddelade den brittiska kulturministern att licensavgiften till BBC ska frysas. Av oppositionen ses tilltaget som ett försök av – just nu hårt kritiserade – Boris Johnson att hämnas mediernas bevakning.

Ämnen i artikeln:

BBC

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Den senaste tiden har det stormat kring den brittiske premiärministern Boris Johnson. Anledningen till att han har hamnat i mediernas blickfång är det faktum att han deltog på en fest i maj 2020, samtidigt som det pågick en i lockdown i Storbritannien till följd av coronautbrottet. Dessutom skulle det dröja innan han erkände sin närvaro på tillställningen.

Bland dem som har rapporterat om Boris Johnsons festande och nekande finns public service-bolaget BBC, och nu anklagas Boris Johnson för att straffa medierna för deras bevakning i frågan. Det av oppositionspartiet Labour, som menar att beslutet att frysa licensavgiften till BBC – vilket kommunicerades av kulturminister Nadine Dorries på söndagen – ska ha fattats av det skälet.

– Premiärministern tycker att de som rapporterar om hans regelbrott ska få ta konsekvenserna medan han själv slipper undan, säger Labours kulturpolitiska talesperson Lucy Powell till The Guardian.

Licensavgiften brukar höjas i nivå med inflationen men det nuvarande avtalet går ut 2027 och efter det finns inga besked om hur finansieringen ska se ut. Det intäktsbortfall som en licensfrysning riskerar att leda till kan slå hårt mot BBC, som de senaste åren har tvingats till stora neddragningar. Så sent som 2020 genomförde BBC en stor omorganisation där 450 tjänster skulle bort.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev