Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Oklarhet kring På Spåret efter rektor Hamids uttalanden

Publicerad: 15 oktober 2020, 09:25
Uppdaterad: 15 oktober 2020, 12:07

Fredrik Lindström och Kristian Luuk leder ”På Spåret” i SVT.

Foto: SVT

”På Spåret”-deltagaren Hamid Zafar har under flera år skrivit hatiska inlägg på nätet. SVT ska nu fatta beslut kring årets säsong av det populära programmet.


Ämnen i artikeln:

SVTPå Spåret

Det var idag som Dagens Nyheter kunde avslöja att skoldebattören och opinionsbildaren Hamid Zafar, känd som rektor Hamid, under flera år skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella på nätet. Inläggen har skrivits under pseudonym

LÄS ÄVEN: SVT stoppar avsnitten med Hamid Zafar
Tidningen Läraren stoppar podd med Hamid Zafar

Hamid Zafar är samtidigt en av deltagarna i årets säsong av ”På spåret”. Nu tar programmet och SVT avstånd från hans uttalanden, rapporterar SVT Nyheter.

Men ännu råder oklarhet om hur det kommer att påverka programmet, som redan är inspelat. SVT ska ta dagen på sig för att fatta beslut kring hur de ska gå vidare.

– Det är ju ett stort projekt med många inblandade, programmen är ju redan inspelade. Det är ett svårt beslut, det här är nya uppgifter för oss också, säger Christina Hill, programchef på SVT Göteborg, till SVT Nyheter.

Dagens Media kontaktar SVT för att ställa ytterligare frågor, men kommunikationsansvarige Catarina Wilson hänvisar istället till ett tidigare uttalande från Christina Hill:

”Uppgifterna om Hamid Zafars tidigare aktiviteter i sociala medier är nya för oss och nådde oss idag genom DN:s rapportering och ställer förstås hans medverkan i På Spåret i ett helt nytt ljus. Redaktionen tar starkt avstånd från hans tidigare uttalanden som strider mot allt vad vi står för.

Programmen är inspelade och planerade för sändning inom kort. Vi behöver ytterligare tid på oss för att besluta hur vi ska gå vidare.”

Inläggen skrevs mellan 2011 och 2015. I en intervju med DN säger Hamid Zafar att han idag har tagit avstånd från åsikterna och förklarar bland annat inläggen med att han var ung och sökande. 

”På Spåret” ska ha premiär i SVT 27 november.

Uppdatering: SVT beslutade senare under dagen att inte sända de två avsnitt där Hamid Zafar medverkar.  

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTPå Spåret

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev