Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Nytt verktyg ska hjälpa tittarna att granska "Uppdrag Granskning"

Publicerad: 2 Oktober 2013, 08:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:32

Med det nya verktyget "UG Referens" gör SVT det lättare för tittarna att själva granska "Uppdrag Granskning".


Ämnen i artikeln:

SVT

Inför kvällens avsnitt av "Uppdrag Granskning", där redaktionen granskar kommunpolitikers tjänsteresor, lanserar SVT det nya verktyget "UG Referens".

Där ska redaktionen bland annat publicera ordagranna manus samt andra dokument och uppgifter som använts i samband med programmets granskningar.

– Vi vill göra det ännu lättare för tittarna att granska oss, därför lanserar vi den här nya möjligheten att kontrollera våra uppgifter. Det är ett sätt att komma vidare både för de som vill granska oss och för de som vill fördjupa sig i våra program, säger programmets ansvarige utgivare Nils Hanson till Dagens Media.

"UG Referens" lanseras i kölvattnet efter debaclet kring Hanne Kjöllers bok "En halv sanning är också en lögn", som fått massiv kritik. Inte minst av "Uppdrag Gransknings" programledare Janne Josefsson, som i en debatt med Hanne Kjöller anklagat denne för att "förhålla sig till fakta som en mytoman”.

Men enligt Nils Hanson har debatten kring sanningsboken och "UG Referens" ingenting med varandra att göra.

– Nej, vi påbörjade det här arbetet i våras så det har varit planerat sedan länge, säger Nils Hanson och fortsätter:

– Men det är ju väldigt bra tajmning, det kommer verkligen i kölvattnet av debatten kring Hanne Kjöllers bok.

Den kritik som riktas mot "Uppdrag Granskning" handlar ofta om att materialet hårdklippts för att stärka redaktionens tes. Att bemöta den här typen av kritik är dock inte syftet med "UG Referens".

– Vi kan lägga upp hela intervjuer om vi anser det befogat men det här handlar mer om fakta och om vårt underlag. Däremot kan man tänka sig att vi laddar upp videoklipp och ljudupptagningar som underlag.

Nils Hanson utesluter inte heller att utskrifter av hela intervjuer kan laddas upp på "UG Referens".

– Det här skapar möjlighet för oss att bemöta den typen av kritik. Vi gör ju ofta egna sammanställningar i tunga Excel-ark som vi kan ladda upp. När vi möts av kritik på Twitter är det bara att länka så kan kritikerna själva analysera vårt underlag.

"UG Referens" har tagits fram av webbredaktören Gunnar Rensfeldt i samarbete med "Uppdrag Gransknings" norska morsvarighet på NRK, "Brennpunkt", med stöd av medel från Nordvision.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.