Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nytt kollektivavtal för public service klart

Publicerad: 17 december 2020, 09:21

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Foto: Tor Johnsson

Avtalet omfattar bland annat nya regler kring hur länge anställda får arbeta kvar efter att de har nått pensionsåldern.


Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetSRURSVTPublic service

Journalistförbundet och arbetsgivarparten Medieföretaget är överens om ett nytt kollektivavtal för medlemmar inom public service. 

Avtalet sträcker sig över 29 månader – från och med 1 november 2020 till och med 31 mars 2023. 

Kollektivavtalet omfattar bland annat lönehöjningar på 2,9 procent, retroaktivt från och med 1 november i år. Lönehöjningar på 1,8 procent från och med 1 april 2022 samt att extra pensionsinbetalningar för flexpension höjs med 0,7 procent. 

I överenskommelsen ingår även att medarbetare inom public service har rätt att arbeta kvar till 68 år och möjlighet att fortsätta jobba efter uppnådd pensionsålder. Vid årsskiftet 2023 gäller åldern 69. 

– Nu blir det mycket mer odramatiskt både att avsluta en anställning eller att någon jobbar kvar efter 68 års ålder, säger Anders Bergqvist, ansvarig avtalsförhandlare för Medieföretagen, i ett pressmeddelande. 

Som det har sett ut tidigare har medarbetares tillsvidaretjänst avslutats automatiskt vid 67 års ålder. 

Även om parterna är överens om ett nytt avtal riktar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert kritik mot arbetsgivaren, i ett citat publicerat på SJF:s sajt. 

– åra medlemmar har arbetat hårt under coronapandemin. Därför har det varit självklart för oss att vi ska få samma löneökningar som parterna kommer överens om i andra branscher. Något som märkligt nog inte varit självklart för arbetsgivarna att gå med på, säger Ulrika Hyllert. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev