Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nya rön: Så lite utrymme får de unga i etermedierna

Publicerad: 13 december 2021, 10:49

Mediehuset Fanzingo har tittat närmare på totalt närmare 1 700 nyhetsinslag från de tre stora svenska riksnyhetsprogrammen.

Foto: TV4/SVT/Janne Næss

Enligt en ny rapport från Mediehuset Fanzingo är covid19, kriminalitet och politiska utspel det som får utrymme i medierapporteringen. Unga får nästan ingen plats alls.

Ämnen i artikeln:

SVTTV4Sveriges Radio

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Under åren 2019, 2020 och 2021 har Mediehuset Fanzingo analyserat omkring 1 700 nyhetsinslag från de tre stora riksnyhetsprogrammen SVT Rapport kl 19:30, TV4-nyheterna klockan 19:00 och SR Ekot klockan 16:45

Syftet med rapporten, som går under namnet ”Nyhetskoden”, är att undersöka vad som får och inte får utrymme i svensk riksmedia.

Rapporten visar bland annat att unga personer, upp till 25 år, mycket sällan får medieutrymme. I endast 7 procent av de analyserade inslagen omnämns de och enbart i 4 procent får de själva komma till tals. När unga väl förekommer så handlar det i nästan vartannat fall (44 procent) om att unga är förövare eller brottsoffer.

Det som främst tar plats i nyhetsrapporteringen under den undersökta perioden är negativa nyheter – framför allt med koppling till coronaviruset, kriminalitet och politik. Nyheter av så kallad ”positiv karaktär” får, enligt rapporten, bara 8 procent utrymme.

Ellen Tejle, vd på mediehuset Fanzingo som står bakom rapporten Nyhetskoden, tycker att nyhetsmedierna bidrar till en felaktig bild av samhällsutvecklingen.

– Just nu är riksnyheter ett frosseri av det värsta som har hänt under en dag. Det är dags att ställa de stora mediehusen till svars för sin skeva nyhetsvärdering och konsekvenserna av den, säger hon i ett pressmeddelande.

Resultatet från rapporten i korthet

Unga personer (25 år eller yngre)nämns i 7 procent av alla nyheter men får enbart komma till tals i 4 procent. När de omnämns handlar 44 procent av nyhetsinslagen om att unga är förövare eller brottsoffer.

 

Nyheter från förorten handlar till 83 procent om kriminalitet.

 

Dödligt våld, våld och terrorbrott står för 63 procent av brottsrapporteringen.

 

Mest utrymme i riksnyheter får covid19, politik och kriminalitet. Och hälften av alla nyhetsinslag anspelar på känslor som oro och rädsla.

 

Minst plats får nyheter som handlar om miljö, utbildning och forskning.

 

Mycket lite plats, 8 procent, får också nyheter av positiv karaktär.

 

I april 2020 handlade 84 procent av alla nyhetsinslag om covid-19.

Om undersökningen

Mediehuset Fanzingo har loggat uppemot 1 700 nyhetsinslag under åtta olika veckor från maj 2019 till april 2021 från SVT Rapport 19.30, TV4 Nyheterna 19.00 och SR Ekot 16.45.

 

Varje nyhetsinslag har kategoriserats utifrån tema, utformning, medverkande och plats. En utförlig beskrivning av metoden för insamling och dess kategorier finns presenterad i slutet av rapporten som du kan läsa här. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev