Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nya granskningen av Telia-affären klar

Publicerad: 4 februari 2020, 13:33
Uppdaterad: 4 februari 2020, 14:15

Telia och Com Hem gör olika tolkningar av vad EU-kommissionens ”Monitoring trustees” kommit fram till i sin granskning av Telia.

Foto: Com Hem och Janne Næss

UPPDATERAD. Konflikten mellan Telia och Com Hem rasar vidare när EU tillbakavisar Telias auktion. ”Vi ska klargöra vissa detaljer”, säger Telias presschef Ralf Bagner till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

streamingBonnier BroadcastingCom hemTelia

I förra veckan anmälde Com Hem Telia till EU-kommissionens så kallade ”Monitoring trustee”. Anledningen är att Com Hem anser att Telia bryter mot de krav som kommissionen ställde vid godkännandet av köpet. 

När EU-kommissionen godkände Telias köp av TV4 var ett av kraven att OTT-rättigheterna skulle erbjudas till ytterligare minst en aktör på marknaden – utöver Telia.

Com Hem menar dock att Telia har inkluderat fler streamingrättigheter i auktionen än vad EU-kommissionen avsett, ”i syfte att låsa in streaming av TV4 ytterligare och begränsa konkurrensen på mediemarknaden”. 

LÄS MER: Konflikten med Com Hem – så mycklet förlorar TV4 i reklamintäkter

Nu har Monitoring trustee tagit ställning i frågan, men beslutet har inte offentliggjorts. Och tolkningen av beslutet går isär. Com Hem menar att Monitoring trustee har kommit fram till att ”Telia har brutit mot de villkor som EU satt upp för att godkänna Telias förvärv av Bonnier Broadcasting”. 

– Den tolkningen får stå för Com Hem, säger Ralf Bagner, presschef på Telia Company.

Vad innebär Monitoring trustees beslut för Telias del?

– Det innebär att vi ska klargöra vissa detaljer och fortsätta samtalen med Com Hem.

Joel Ibson, chef för företagskommunikationen på Tele2, vill inte heller föregå kommissionen och skicka en kopia av ställningstagandet. 

 – Man kan alltid tolka sådana här beslut olika så det är inte jätteförvånande att vi har olika tolkningar. Kommissionen har kommit fram till att det Telia har kommunicerat till oss när det gäller auktionens omfattning är felaktig. Det är vår tolkning att det här är en eventuell överträdelse. Telia kan fortfarande ändra sig, säger Joel Ibson, till Dagens Media.

Så det står inte uttryckligen i beslutet att Telia har brutit mot villkoren?

– Nej, det gör det inte, men det kan bli nästa steg. 

Vad innebär det här för er del?

– Det beror helt på hur Telia väljer att agera, det är svårt att svara på nu. Men jag gissar att det inte bara är vi som vill få klarhet i vad man i slutändan budar på i Telias auktion.

Samtidigt har Com Hem, enligt de själva, i dag lämnat in en formell begäran till Telia. I begäran kräver Com Hem att Telia ”bekräftar att de rättigheter som Telia fram till i dag felaktigt har försökt inkludera i auktionen, i stället ska vara tillgängliga för alla tv-distributörer på rättvisa, rimliga och icke-diskriminerande villkor”. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.