onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Ny vändning i Triss-konflikten – KO får rätt

Publicerad: 29 mars 2023, 08:39

Före detta fotbollsspelaren Glenn Hysén skrapar Triss i TV4 2015. Foto: Jens Grip/Videobrigade

Högsta domstolen ger Konsumentombudsmannen rätt. Svenska Spel ska redovisa affärsuppgörelsen med TV4 gällande trisskrapet i ”Nyhetsmorgon”.

Ämnen i artikeln:

TV4TrissSvenska SpelKonsumentombudsmannenKampanj

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Frågan om Triss-skrapet i TV4:s ”Nyhetsmorgon” har varit en lång och utdragen sådan. I april 2020 uppmanade Konsumentombudsmannen (KO) Svenska Spel att redovisa ett eventuellt samarbetsavtal med TV4 angående Triss-skrapet i ”Nyhetsmorgon”. KO fick då medhåll i lägre instans. Men förra året kom överdomstolen fram till att KO:s uppmaning stred mot efterforskningsförbudet. 

Nu har saken tagit en ny vändning. Högsta domstolen häver beslutet i Patent- och marknadsöverdomstolen, skriver Siren, och ger därmed KO rätt.

Enligt beslutet måste Svenska Spel lämna in uppgifter om ett eventuellt samarbetsavtal inom fyra veckor. 

– Vi är lättade över HD:s dom eftersom ett förbud hade fått förödande konsekvenser för myndighetens möjligheter att granska företags marknadsföring. Vi misstänker att trisskrapet skulle kunna vara reklam och borde markeras som sådan. Det är först när vi får se vad som står i avtalet som myndigheten får möjlighet att utreda saken, säger Gunnar Wikström, processråd vid KO, i ett pressmeddelande. 

Beslutet var dock inte enhälligt utan HD:s ordförande, Anders Eka, reserverade sig.

TV4 vill inte svara på några frågor om beslutet.

”Nu har det här beslutet kommit från HD. Vi får analysera vad det innebär. I övrigt vill vi inte förekomma KO:s process”, skriver en presstalesperson till Resumé

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev