Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Ny mätning: 5,4 miljoner såg Sverige-Tyskland

Publicerad: 27 juni 2018, 11:37
Uppdaterad: 27 juni 2018, 12:20

Bild: Skärmdump från Fotbollskanalen

Enligt en ny mätning från Tre Kronor Media var tittandet på VM-matchen mellan Sverige och Tyskland ordentligt mycket högre än vad MMS officiella siffror visar. "Det finns alltså en felmarginal i MMS siffror när det kommer till 'tillsammanstittandet'", säger David von Schantz, broadcastchef.


Ämnen i artikeln:

TV4Fotbolls-VMTre Kronor Media

För TV4:s räkning har mediebyrån Tre Kronor Media gjort en mätning av tittningen på VM-matchen mellan Sverige och Tyskland på midsommardagen den 23 juni.

Enligt mätningen såg nästan 7 av 10 vuxna personer (18+) matchen, 5,4 miljoner eller 68 procent. Detta motsvarar 6,1 miljoner personer i hela populationen (3+), det vill säga 63 procent.

I jämförelse säger MMS officiella siffror att 3,1 miljoner vuxna personer, 39 procent, såg matchen och att den totala tittningen låg på 3,5 miljoner personer, alltså 36 procent.

Enligt Tre Kronors mätning har alltså MMS People Meter endast fångat upp 57 procent av tittarna.

Tre Kronors mätning visar nämligen 2 av 3 tittade på matchen tillsammans med andra, vilket David von Schantz, broadcast-chef på Tre Kronor, säger är anledningen till att MMS siffror är så pass mycket lägre.

– Idén till att göra den här mätningen föddes när vi satt och pratade på kontoret om tittarsiffran för när Sverige mötte Sydkorea, som låg på 1,7 miljoner. Spontant kändes det som en väldigt låg siffra, sett till hur intresset för matchen såg ut i vår omgivning, säger han till Dagens Media.

Trekronor kommer fortsätta följa MMS mätningar framåt, men David von Schantz säger att en sådan här undersökning är intressant då den visar att det finns brister i mätningen när det gäller stora tv-händelser, då MMS endast mäter tittandet inom hushåll.

– När vi tog fram mätningen för Sverige - Tyskland-matchen fick vi våra aningar bekräftade. Det finns alltså en felmarginal i MMS siffror när det kommer till "tillsammanstittandet", som är så vanligt vid stora tv-händelser såsom VM, OS eller Melodifestivalen.

 

Mikael Ekelöf, affärsstödschef på TV4, säger till Dagens Media att en sådan här undersökning visar på "kraften och den oslagbara räckvidden i tv-mediet".

– Givet att det var midsommardagen och en högaktuell sporthändelse är det förväntat att det finns ett dolt out-of-home tittande som mätpanelen idag inte helt fångar upp, vilket inte är konstigt i sig. Eftersom MMS är den officiella och av branschen accepterade valutan så är det främst annonsörerna som är vinnare. Vi kan glädjas i att sport och stora evenemang i tv fortsatt engagerar en majoritet av Sveriges befolkning.

Så gjordes undersökningen:

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev