Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nordea om Panama-läckan: "Alltid en utmaning att befinna sig i en sådan här situation"

Publicerad: 4 april 2016, 08:56
Uppdaterad: 4 april 2016, 09:25

Magnus Nelin, presschef på Nordea i Sverige.

Nordeas presschef Magnus Nelin berättar för Dagens Media om hur banken ska hantera läckan från kommunikationssidan.

Ämnen i artikeln:

NordeaSVTUppdrag Granskning

AT


Panama-läckan, som SVT:s Uppdrag Granskning som enda svenska medieföretag varit med att avslöja, visar bland annat att den svenska storbanken Nordea erbjuder sina allra förmögnaste kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt.

Skattefifflet ska ha skett under tiden som staten var ägare i banken.

– Det är uppseendeväckande, säger finansminister Magdalena Andersson till SVT.

Hon menar vidare att Nordea måste fundera på om det läckan avslöjar är bra för bankens varumärke.

Magnus Nelin, presschef på Nordea i Sverige, säger dock till Dagens Media att det är för tidigt att börja prata om att ”återupprätta” ett förtroende:

– Det är svårt att säga vad det här kommer att innebära för Nordeas varumärke på sikt, vi är ju bara i början av det här.

Hur ska ni hantera situationen från kommunikationssidan?

– Vi kommenterar det hela kontinuerligt via media och svarar på de förfrågningar vi får, och kommunicerar med kunder via sociala medier. Vi får en hel del frågor i de kanalerna, som rör det som presenterats idag om Panama-dokumenten.

Thorben Sander, vd på Nordea Luxemburg, säger till SVT att man sedan år 2009 upphört med all verksamhet som inte skulle kunna klara av en granskning i dagsljus, men menade även att han önskade att man tagit det här ansvaret tidigare.  

Magnus Nelin säger sig ha samma inställning som Thorben Sander.

– Jo, det är alldeles rätt. Vi satte ett hårt regelsystem 2009 där vi verkligen ville komma till rätta med olika föreställningar kring vår verksamhet, just för att vara så transparenta som möjligt.

Vilka kommer bli de största utmaningarna för er framåt?

– Det är alltid en utmaning att befinna sig i en sådan här situation. Det viktiga för oss nu är att komma ut med vår bild av det som inträffat, och visa för omvärlden att vi är ett sunt, stabilt företag som tar vårt ansvar. Det gör vi genom att vara väldigt öppna och befinna oss på de arenor där det här diskuteras.

Uppdrag Gransknings reporter Sven Bergman sa i Gomorron Sverige i morse, att fler avslöjanden kring Panama-dokumenten är att vänta i veckan och under månaderna framåt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev